Naar inhoud springen

Wikipedia:Grand café De Bron/Archief/2021-02

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie


Voorstel automatische detectie van ontbrekende bronnen[bewerken | brontekst bewerken]

Ik hoop dat dit de juiste plaats is. Indien niet, verwijs me gerust verder.

Na een wikibreak van pakweg een jaar, heb ik de indruk dat er tegenwoordig veel strenger toegekeken wordt op bronnen bij nieuwe lemmas. Ik juich dat zeker toe, maar vind het jammer dat over sommige lemmas zware discussies zijn over de kwaliteit en aantal bronnen terwijl andere door de grote mazen in het net glippen en zonder de minste bronvermelding de eerste maand overleven en blijven bestaan. (Dat is mijn perceptie).

Je zou natuurlijk kunnen suggereren om extra beheerpagina te maken voor lemmas zonder referenties, maar dan leg je de oplossing weer bij vrijwilligers die lijsten nalopen.

Zou het niet beter zijn om naar de bron te gaan, en ons te inspireren op de huidige functie die waarschuwt voor DP-links bij het maken van een nieuwe pagina.

Mijn voorstel is als volgt: - als een nieuwe pagina aangemaakt wordt, en geen appendix of appendix2 sjabloon bevat, geven we een waarschuwing dat secundaire bronnen noodzakelijk zijn. - alternatief zouden we kunnen controleren op ref-tags of misschien zelf op http

Daarmee helpen we (beginnende) schrijvers op het goede spoor, en maken we duidelijk dat het lemma risico loopt verwijderd te worden door gebrek aan bronnen.

Een ander alternatief (zie ook franse Wikipedia) zou een bot zijn die een banner plaatst op paginas zonder bronnen, maar dat is na de feiten. De schrijver is dan waarschijnlijk al met iets anders bezig.

Groeten uit Brussel, SvenDK (overleg) 6 feb 2021 03:07 (CET)[reageren]

Klinkt als een goed idee; het kan ook teleurstellingen voorkomen wanneer bijvoorbeeld na vier dagen blijkt dat de inhoud niet op een bron gebaseerd is.
Wat de genoemde criteria betreft (maar dan loop ik waarschijnlijk op zaken vooruit) is het natuurlijk ook mogelijk om onder een kopje == Bronvermelding == een boektitel op te geven. Dat zou dan een onterechte melding opleveren. Encycloon (overleg) 6 feb 2021 10:53 (CET)[reageren]