Wikipedia:Ondertekening

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
(Doorverwezen vanaf Wikipedia:Handtekening)
Ga naar: navigatie, zoeken
Overzicht beheerpagina's
1rightarrow.png WP:TILDE
1rightarrow.png WP:SIG
1rightarrow.png WP:OND
Notendop Deze pagina in een notendop: Ondertekenen doe je op de overlegpagina's door ~~~~ onderaan te zetten. Gewone bijdragen onderteken je niet.

Op Wikipedia worden de encyclopedische artikelen niet ondertekend, maar opmerkingen op overlegpagina's wel. Een gebruiker kan zijn opmerkingen daar ondertekenen met vier tildes (~~~~). Hierdoor kan iedereen zien door wie en wanneer een opmerking is geplaatst. Een gebruiker kan de ondertekening personaliseren door dit aan te geven bij zijn gebruikersvoorkeuren.

Hoe onderteken je een bijdrage?[bewerken]

Je kunt op twee manieren je commentaren ondertekenen:

  1. Door vier tildes (~) aan het einde van je commentaar te typen; als volgt: ~~~~.
  2. Door op de onderteken-knop op de werkbalk te klikken. Insert-signature.png

Zodra je de wijziging opslaat, verschijnen een link naar je gebruikerspagina en een link naar je overlegpagina, plus een vermelding van de tijd waarop je de pagina hebt opgeslagen. Dit ziet er dan uit als:

Voorbeeld (overleg) 1 jan 2010 12:00 (CET)

De bovenstaande methode is het meest gebruikelijk voor het ondertekenen van commentaar op overlegpagina's. Er zijn ook andere manieren om een bijdrage te ondertekenen:

  1. Door drie tildes (~~~) te typen verschijnt alleen een link naar je gebruikerspagina en een link naar je overlegpagina (niet de tijd). Dit kan gebruikt worden voor het ondertekenen van algemene mededelingen die niet aan tijd gebonden zijn. Meestal wordt deze methode echter niet gebruikt. Dit ziet er dan uit als: Voorbeeld
  2. Met vijf tildes (~~~~~) verschijnt alleen de huidige tijd en niet je gebruikersnaam. Dit wordt vooral gebruikt om waarschuwingen aan vandalen te ondertekenen. Dit ziet er dan uit als: 1 jan 2010 12:00 (CET)

Niet ondertekende opmerkingen[bewerken]

Ontbreekt een ondertekening dan kun je een afzender toevoegen met het sjabloon {{Afzender}} of het sjabloon {{Afzenderx}}, of hun verkorte versies {{Afz}} en {{Afzx}}. Het tijdstip en de auteur van een overlegbijdrage kun je vinden in de geschiedenis van een pagina. Bij gebruik {{Afzenderx}} kunnen deze gegevens in die volgorde blijven staan.
{{afz|Voorbeeld|1 jan 2010 12:00 (CET)}} en {{afzx|1 jan 2010 12:00 (CET)|Voorbeeld}} hebben dus beide hetzelfde resultaat:

– De voorgaande opmerking werd toegevoegd door Voorbeeld (overleg · bijdragen) 1 jan 2010 12:00 (CET)

Je kunt desgewenst 'subst' ({{subst:afz}}) gebruiken, zodat eenmalig het resultaat wordt ingevoegd en niet de sjabloonaanroep blijft staan.

Het tijdstip invoegen verdient de voorkeur, maar het kan ook zonder. {{afzender|Voorbeeld}} heeft als resultaat:

– De voorgaande opmerking werd toegevoegd door Voorbeeld (overleg · bijdragen)

Herinnering[bewerken]

Je kunt mensen die vergeten hun bijdragen te ondertekenen daar op wijzen, desgewenst met een sjabloon:

Zie ook[bewerken]