Wikipedia:Relevantie/Gebouwen

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie

Bouwwerken en architectuur[bewerken | brontekst bewerken]

Een bouwwerk/gebouw is relevant als het een bijzondere architectuur heeft of een bijzondere functie (cultuur, regelmatig terugkerende evenementen, opmerkelijke architecturale vorm) of omdat het historisch relevant is (het is een rijksmonument, werelderfgoed of er heeft een belangrijke gebeurtenis plaatsgevonden). Daarnaast kan het relevantie verkrijgen doordat het gezichtsbepalend is voor een stad, of omstreden of juist heel geliefd. Het kan ook belangrijk zijn omdat het de zetel is van een belangrijke organisatie (zoals het hoofdkwartier van de VN).

Bij artikelen over hoogbouw worden in principe alleen artikelen opgenomen van gebouwen/objecten met een relevante hoogte. Bij nieuwbouw kan een minimale hoogte van 70 m worden gehanteerd als criterium. Artikelen over moderne gebouwen minder dan dit minimum zijn in principe onvoldoende relevant; deze hoogte is niet opzienbarend anno 2024. Uiteraard kunnen andere criteria een rol spelen om hiervan af te wijken (bestemming van het gebouw, nieuwswaarde, uitzonderlijke architectuur e.d.).

Andere bouwwerken, centra en locaties[bewerken | brontekst bewerken]

Meer relevant:

  • Musea, pretparken, tentoonstellingen, beurzen, gevangenissen, gemeentehuizen, havens, hotelketens, bioscoopketens, kerken, kathedralen, kapellen, kastelen, casinozalen, discotheken, markten, begraafplaatsen, molens, congresgebouwen, parlementen, operazalen, winkelcentra, wolkenkrabbers, ziekenhuizen e.d. die een nationale of nog grotere uitstraling of bekendheid genieten.

Minder relevant:

  • Locaties en centra die slechts lokaal bekend zijn, en waarover geen bijzonderheden te melden zijn (zoals daar zijn: lokale feest-, theater- en muziekzalen, flatgebouwen, residenties, kleine ziekenhuizen, rusthuizen, pensions, kazernes, vakantieverblijven, herbergen e.d.).
  • Individuele attracties of onderwerpen binnen musea, beurzen, tentoonstellingen, exposities, vernissages e.d.
    • Uitzondering: grote attracties op pretparken, die internationale bekendheid genieten.