Wikipedia:Stemlokaal/Wijziging Richtlijnen voor Moderatoren

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie

N.B. deze stemming is ingetrokken omdat er inmiddels een alternatief voorstel ligt, zie ook het overleg aldaar

Onderwerp Wijziging van de richtlijnen ten aanzien van het blokkeren van geregistreerde gebruikers
Begindatum Zaterdag 29 september 2007 18:00 CET Ingetrokken
Einddatum Zondag 14 oktober 23:59 CET Ingetrokken
Quorum 50 geldige stemmers (N.B. volgens de nieuwe stemprocedure!)
Meerderheid 55%
Stemopties Er kan voor of tegen de invoering van het voorstel gestemd worden, of blanco. Het quorum wordt bepaald volgens de nieuwe stemprocedure, d.w.z. dat een van beide opties (voor of tegen) èn minimaal 50 stemmen moet halen èn een 55% meerderheid. Blanco stemmen gelden niet voor het bepalen van de meerderheid.
Stemcoördinator Art Unbound
Overleg/opmerkingen Stemverklaringen, overleg: Overleg Wikipedia:Stemlokaal/Wijziging_Richtlijnen_voor_Moderatoren

In de Richtlijnen voor moderatoren worden ten aanzien van het blokkeren van geregistreerde gebruikers (RegBlok) de volgende wijzigingen aangebracht:

Huidige richtlijn Stemvoorstel
Punt 2

bij de eerste keer blokkeren van gebruikers voor ongewenste gedragingen dient, indien de blokkadeduur 1 dag overstijgt, middels een opiniepeiling instemming van de gemeenschap te worden gevraagd, waarin tevens de duur van de eerste blokkeertermijn wordt bepaald;

Punt 2

bij het blokkeren van geregistreerde gebruikers voor ongewenste gedragingen dient, indien de blokkadeduur 1 dag overstijgt, middels een opiniepeiling instemming van de gemeenschap te worden gevraagd, waarin tevens de duur van de blokkeertermijn wordt bepaald;"

Punt 4
bij recidive is toestemming van de gemeenschap niet noodzakelijk, wanneer bij een vorige overtreding toestemming is verkregen (deze is wel noodzakelijk bij een blokkade van drie maanden of langer - zie punt 6);
Punt 4
in afwijking van punt 2, is bij recidive toestemming van de gemeenschap niet noodzakelijk, wanneer bij een vorige overtreding toestemming is verkregen (deze is wel noodzakelijk bij een blokkade van drie maanden of langer - zie punt 6)

Toelichting[bewerken | brontekst bewerken]

De wijziging is bedoeld om enkele tegenstrijdigheden te verwijderen, die in sommige gevallen tot problemen konden leiden. Moderatoren kunnen op eigen gezag korte blokkades (zgn. afkoelingsbloks) opleggen en deze eventueel bij recidive verhogen zonder expliciete instemming van de gemeenschap. Die instemming is wel nodig wanneer de blokkade de termijn van 1 dag overschrijdt (dus minimaal drie dagen), èn wanneer, door de zgn. 'verhogingsregel', de termijn van 3 maanden wordt bereikt. De tekst leidde er echter toe, dat enerzijds 'automatische' verhoging plaats kon vinden tot boven de termijn van 1 dag; anderzijds bij recidive een peiling kon worden geëist ook bij korte bloks (b.v. van een uur naar twee uur).

Beide situaties zijn ongewenst. De nieuwe tekst bepaalt, dat een blok van minimaal drie dagen altijd bekrachtigd moet worden door de gemeenschap, volgende verdubbelingen echter niet meer, tenzij de termijn van drie maanden wordt bereikt. In het uiterste geval, wanneer iemand van een kort correctieblok naar een zeer lange blokkade gaat, zijn dus twee peilingen vereist. De voorwaarde van een eerste blok geldt niet meer.

Met de nieuwe formulering wordt zowel de vrijheid van handelen van moderatoren gewaarborgd voorzover het gaat om korte bloks t/m 24 uur, als ook geregistreerde gebruikers bescherming geboden tegen mogelijke willekeur wanneer het gaat om langere blokkades.

Verwerping van dit voorstel betekent dat de huidige tekst van de Richtlijnen voor Moderatoren gehandhaafd blijft.

Deze stemming is ingetrokken per 29-09-07 0:00 Art Unbound 29 sep 2007 00:14 (CEST)[reageren]