Wikipedia:Symposium/Najaar 2004/Persbericht

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie

Wikipedia Symposium Rotterdam 2004

Op zaterdag 27 november 2004 vindt in het E-centrum van de Stadsbibliotheek te Rotterdam het eerste Symposium van de Nederlandstalige Wikipedia plaats. Aanvang: 10.00 uur. Locatie: Hoogstraat 110 te Rotterdam, vlakbij NS-station Rotterdam Blaak.

Wat is Wikipedia?[bewerken | brontekst bewerken]

Het Wikipedia-project heeft tot doel om in een veelheid van talen een gratis toegankelijke encyclopedie op het Internet te publiceren. Het project wordt geheel door vrijwilligers gerund.

Aan de Nederlandstalige Wikipedia wordt sedert de herfst van 2001 gewerkt. Op 8 november 2004 overschreedt het aantal (grotere en kleinere) artikelen de grens van 40.000.

Kenmerkend voor Wikipedia is de open structuur: een ieder die dat wil kan artikelen toevoegen of bestaande artikelen bewerken. Het wordt echter wel op prijs gesteld, als men zich als "gebruiker" (=schrijver of bewerker van artikelen) registreert. Er zijn op dit moment ruim 6000 gebruikers geregistreerd.

De Nederlandstalige Wikipedia wordt momenteel per dag door ruim 20.000 bezoekers bezocht, die in totaal per dag ruim 300.000 pagina's raadplegen.

De Nederlandstalige Wikipedia is een onderdeel van een internationale gemeenschap: er zijn Wikipedia's in vele talen. Alle versies tesamen bevatten circa 1 miljoen artikelen.

Diverse Nederlandse nieuwssites, bijvoorbeeld die van het NOS-journaal en NOVA, verwijzen regelmatig naar de Nederlandse Wikipedia voor achtergrondinformatie. Het Duitse computerblad c't stelde onlangs in een vergelijkend warenonderzoek dat de kwaliteit van de Duitse wikipedia (met meer dan 150.000 artikelen) aanmerkelijk hoger is dan die van de elektronische encyclopedieën Brockhaus en Encarta. (Wel werd opgemerkt dat dit niet voor alle artikelen gold.)

Vindplaats[bewerken | brontekst bewerken]

De Nederlandse Wikipedia is te vinden op http://nl.wikipedia.org. De versies in andere talen zijn vanaf de hoofdpagina van de Nederlandse Wikipedia te bereiken, maar ook de encyclopedische artikelen zijn onderling internationaal gelinkt.

Doel van het symposium[bewerken | brontekst bewerken]

Op de agenda staan enkele onderwerpen van technische en organisatorische aard, doch een belangrijk doel van het symposium is, de gebruikers in staat te stellen elkaar in levenden lijve te ontmoeten. Er zal ook in de vorm van kleine workshops worden gewerkt.

Onder andere Jimmy Wales, (één van de oprichters) en de board van wikimedia zullen er aanwezig zijn.

Deelname[bewerken | brontekst bewerken]

Een ieder die geïnteresseerd is in dit project is welkom. Deelname kan plaatsvinden na aanmelding op http://nl.wikipedia.org/wiki/Wikipedia:Symposium/Najaar_2004.

Kosten[bewerken | brontekst bewerken]

De kosten worden gezamenlijk gedragen door de deelnemers.


Noot voor de redactie (niet voor publicatie): Normaliter vindt u hier de naam van een contactpersoon die graag uw eventuele vragen zal beantwoorden. Wikipedia is echter een project dat zodanig informeel is dat we geen PR-functionaris hebben. Als u meer wilt weten, zouden we u adviseren om eens op de hierboven genoemde website rond te surfen. Voor specifieke vragen hebben twee van de "gebruikers" zich als vrijwilliger opgeworpen:


(Aangezien het organiseren van een email-adres bij wikipedia.be toch wat meer voeten in de aarde had dan gehoopt, hebben Waerth en ik onze privé-emailadressen en telefoonnummers er bij gezet. Het persbericht is zojuist verstuurd naar een hele lijst krantenredacties. Zijn we nog royaal op tijd voor de ochtendedities! MartinD 15 nov 2004 20:51 (CET))[reageer]

geweldig! ik ben heel benieuwd :-) oscar 15 nov 2004 23:31 (CET)[reageer]
Dank, ik ben ook benieuwd! Maar ja, we hebben journalisten niet aan een touwtje... Ik hou jullie hier op de hoogte van de verdere gebeurtenissen. MartinD 16 nov 2004 08:48 (CET)[reageer]