Wikipedia:Wikiproject/Verzetskranten/Beginnetjes/Berichten voorziening oorlogstijd BVO (verzetsblad, Heythuysen)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie

Hieronder zie je een beginnetje (opzetje, stub) van een Wikipedia-artikel over een Nederlandse verzetskrant uit de Tweede Wereldoorlog.

Dit beginnetje is aangemaakt in het kader van het Wikiproject Verzetskranten.

De informatie in het beginnetje is rechtstreeks overgenomen uit het boek De ondergrondse pers 1940-1945 van Lydia Winkel, in zijn geheel als PDF te vinden op Wikimedia Commons.

Onderstaand beginnetje is nog niet rijp voor de hoofdnaamruimte van Wikipedia, je kunt helpen om het te controleren of aan te vullen tot een volwaardig artikel.

In de handleiding voor deelnemers aan het Wikiproject Verzetskranten lees je hoe dit werkt.

Andere beginnetjes van verzetskrantenartikelen vind je in Wikipedia:Wikiproject/Verzetskranten/Beginnetjes


Berichten voorziening oorlogstijd
Plaats(en) van uitgave Heythuysen
Verschijningsfrequentie Dagelijks
Inhoud Nieuwsberichten
Reproductiemethode Gestencild
Oplage Tussen de 500 en 500
Datum eerste uitgave 20 september 1944
Datum laatste uitgave 22 november 1944
Taal Nederlands
Vervaardigers/redacteuren E. van Wegberg W.J. de Haan P.W.D.F. Joosten
Nr. in DOP van L.E. Winkel 63
Portaal  Portaalicoon   Media

Berichten voorziening oorlogstijd was een verzetsblad uit de Tweede Wereldoorlog, dat vanaf 20 september 1944 tot en met 22 november 1944 in Heythuysen werd uitgegeven. Het blad verscheen dagelijks in een oplage van 500 exemplaren. Het werd gestencild en de inhoud bestond voornamelijk uit nieuwsberichten.

Betrokken personen[bewerken | brontekst bewerken]

Categorie:Illegale pers in de Tweede Wereldoorlog

Ruwe tekst Winkel-lemma[bewerken | brontekst bewerken]

Hieronder staat de tekst over Berichten voorziening oorlogstijd uit lemma nr. 63 van De Ondergrondse Pers. Met behulp van deze tekst (en andere bronnen) kunnen Wikipedianen het bestaande artikel verbeteren. De Ondergronds Pers is ook als full-text PDF beschikbaar op Wikimedia Commons, daar is onderstaande tekst dus ook terug te vinden.

Toen op 18 september 1944 de elektriciteitsvoorziening te Heythuysen ophield, betekende dit midden in het hevigst van het offensief in eigen land (Arnhem!)- een grote tegenslag. In het hoofdkwartier van de plaatselijke verzetsbeweging werd onmiddellijk een berichtenvoorziening in het leven geroepen, gestimuleerd door de uitgave van dezelfde titel in Roermond (zie nr. 64). Onder leiding van E. van Wegberg verscheen met behulp van de apparatuur der gemeentesecretarie reeds op 20 september '44 het eerste gestencilde nummer, nadat op de twee voorafgaande dagen met veler medewerking getypt werd. P.W.D.F. Joosten en W.J. de Haan waren redacteuren. Na korte tijd verleende ook de gemeentesecretarie van Roggel haar medewerking. Gedurende de eerste veertien dagen van zijn bestaan ontsnapte de groep twee maal ternauwernood aan ontdekking. Toen werden op zondag 8 oktober 1944 alle mannen in het dorp vogelvrij verklaard; de kerken werden omsingeld, hierop volgden razzia's in de huizen. De Haan en enkele andere medewerkers konden zich redden door zich in de rookkast van de slagerij Gubbels te verbergen, waaruit zij roetzwart weer te voorschijn kwamen. De moeilijkheden werden nu zeer groot, want alle mannen waren ondergedoken. Bovendien stelden de Duitsers een wacht in op de uitkijkpost van de gemeentesecretarie, waar behalve de stencilpost van de BVO ook KP-materiaal was ondergebracht. Men kon echter niet besluiten de uitgave te staken want dan zou te duidelijk blijken waar de berichten werden vervaardigd. De radio werd naar een gevangeniscel overgebracht en redacteur Joosten installeerde zich in de cel er naast, alsof hij nooit anders gewend was geweest. Gestencild werd nu bij Gubbels op de vliering, die slechts door het verrichten van halsbrekende toeren te bereiken was. Zelfs nu kon de bevrijding nog niet rustig worden afgewacht. Gubbels kreeg inkwartiering van een hoge Duitse officier met twee helpers, die de onderduikers op 13 november 1944 ontdekten, en zeker zou arrestatie het gevolg zijn geweest, als de Duitsers niet plotseling grote haast hadden gekregen: na een zeer onrustige nacht verdwenen ze uit Heythuysen en volgde de bevrijding van het dorp.