Wikipedia:Wikiproject/Verzetskranten/Beginnetjes/Dixi's weekuitgave, (verzetsblad Dedemsvaart)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie

Hieronder zie je een beginnetje (opzetje, stub) van een Wikipedia-artikel over een Nederlandse verzetskrant uit de Tweede Wereldoorlog.

Dit beginnetje is aangemaakt in het kader van het Wikiproject Verzetskranten.

De informatie in het beginnetje is rechtstreeks overgenomen uit het boek De ondergrondse pers 1940-1945 van Lydia Winkel, in zijn geheel als PDF te vinden op Wikimedia Commons.

Onderstaand beginnetje is nog niet rijp voor de hoofdnaamruimte van Wikipedia, je kunt helpen om het te controleren of aan te vullen tot een volwaardig artikel.

In de handleiding voor deelnemers aan het Wikiproject Verzetskranten lees je hoe dit werkt.

Andere beginnetjes van verzetskrantenartikelen vind je in Wikipedia:Wikiproject/Verzetskranten/Beginnetjes


Dixi's weekuitgave
Plaats(en) van uitgave Dedemsvaart
Verschijningsfrequentie Wekelijks
Reproductiemethode Gestencild
Datum eerste uitgave 1 november 1940
Datum laatste uitgave 23 maart 1941
Taal Nederlands
Vervaardigers/redacteuren L.E. Mokveld
Nr. in DOP van L.E. Winkel 139
Portaal  Portaalicoon   Media

Dixi's weekuitgave was een verzetsblad uit de Tweede Wereldoorlog, dat vanaf 1 november 1940 tot en met 23 maart 1941 in Dedemsvaart werd uitgegeven. Het blad verscheen wekelijks. Het werd gestencild.

Betrokken personen[bewerken | brontekst bewerken]

Categorie:Illegale pers in de Tweede Wereldoorlog

Ruwe tekst Winkel-lemma[bewerken | brontekst bewerken]

Hieronder staat de tekst over Dixi's weekuitgave uit lemma nr. 139 van De Ondergrondse Pers. Met behulp van deze tekst (en andere bronnen) kunnen Wikipedianen het bestaande artikel verbeteren. De Ondergronds Pers is ook als full-text PDF beschikbaar op Wikimedia Commons, daar is onderstaande tekst dus ook terug te vinden.

De journalist L.E. Mokveld was vóór de oorlog copywriter voor vele (43) provinciale couranten en weekbladen waarin hij onophoudelijk waarschuwde voor het gevaar van nazi-infectie. Reeds voor de capitulatie van Nederland had hij hierover moeilijkheden gehad met de directeur van een dier bladen, na de capitulatie van Nederland namen deze nog toe. Bovendien gingen van het Centraal Bureau van de gelijkgeschakelde vereniging 'De Periodieke Pers', dat het monopolie van kopijlevering aan de provinciale bladen opeiste, waarschuwingen uit aan de uitgevers die bijdragen van Mokveld opnamen. Om de lezers die zijn artikelen schenen te missen toch te bereiken, ging hij daarom eind 1940 over tot de uitgave van een gestencild weekblad voor Dedemsvaart en de Vechtstreek. Op 23 maart 1941 hield de Sicherheitspolizei een huiszoeking, welke weliswaar geen concreet resultaat opleverde, maar niettemin tengevolge had dat bij wijze van waarschuwing de uitgave van drie kranten, waaraan Mokveld had meegewerkt, werd verboden. Hierop staakte hij de uitgave, welke hij na de oorlog hervatte onder de titel VRIJ (Vecht-, Reest- en IJsselbode).