Wikipedia:Wikiproject/Verzetskranten/Beginnetjes/Ons vaderland; het blad van en voor vrije Nederlanders (verzetsblad, Laren-Blaricum)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie

Hieronder zie je een beginnetje (opzetje, stub) van een Wikipedia-artikel over een Nederlandse verzetskrant uit de Tweede Wereldoorlog.

Dit beginnetje is aangemaakt in het kader van het Wikiproject Verzetskranten.

De informatie in het beginnetje is rechtstreeks overgenomen uit het boek De ondergrondse pers 1940-1945 van Lydia Winkel, in zijn geheel als PDF te vinden op Wikimedia Commons.

Onderstaand beginnetje is nog niet rijp voor de hoofdnaamruimte van Wikipedia, je kunt helpen om het te controleren of aan te vullen tot een volwaardig artikel.

In de handleiding voor deelnemers aan het Wikiproject Verzetskranten lees je hoe dit werkt.

Andere beginnetjes van verzetskrantenartikelen vind je in Wikipedia:Wikiproject/Verzetskranten/Beginnetjes


Ons vaderland; het blad van en voor vrije Nederlanders
Plaats(en) van uitgave Laren (n-h) en Blaricum
Verschijningsfrequentie 3 maal per maand
Inhoud Algemene artikelen, Binnenlandse berichten en Opinie-artikelen
Reproductiemethode Gestencild
Oplage Tussen de 500 en 2000
Datum eerste uitgave 1 juni 1941
Datum laatste uitgave 1 juli 1942
Taal Nederlands
Vervaardigers/redacteuren Piet van Ogtrop Albert Schlosser J. Schouten L.Th. van der Waals D. van Hoepen
Gerelateerde kranten Bulletin Het avondnieuws Vrij Nederland; uitgave in het moederland Trouw
Nr. in DOP van L.E. Winkel 579
Portaal  Portaalicoon   Media

Ons vaderland; het blad van en voor vrije Nederlanders was een verzetsblad uit de Tweede Wereldoorlog, dat vanaf 1 juni 1941 tot en met 1 juli 1942 in Laren (N-H) en Blaricum werd uitgegeven. Het blad verscheen 3 maal per maand in een oplage tussen de 500 en 2000 exemplaren. Het werd gestencild en de inhoud bestond voornamelijk uit algemene artikelen, binnenlandse berichten en opinie-artikelen.

Betrokken personen[bewerken | brontekst bewerken]

Gerelateerde kranten[bewerken | brontekst bewerken]

Categorie:Illegale pers in de Tweede Wereldoorlog

Ruwe tekst Winkel-lemma[bewerken | brontekst bewerken]

Hieronder staat de tekst over Ons vaderland; het blad van en voor vrije Nederlanders uit lemma nr. 579 van De Ondergrondse Pers. Met behulp van deze tekst (en andere bronnen) kunnen Wikipedianen het bestaande artikel verbeteren. De Ondergronds Pers is ook als full-text PDF beschikbaar op Wikimedia Commons, daar is onderstaande tekst dus ook terug te vinden.

Het BULLETIN (zie nr. 96) werd te Laren herstencild onder de titel VRIJ NEDERLAND; uitgave in het moederland (zie nr. 978). In juni 1941 werd deze titel gewijzigd in ONS VADERLAND; het blad van en voor vrije Nederlanders. Toen het BULLETIN in augustus 1941 ophield te verschijnen, zorgden de burgemeester van Eemnes, mr. P.A.L. van Ogtrop, de gemeentesecretaris D. van Hoepen, de uitgever L.Th. van der Waals en de in 1933 uit Duitsland geêmigreerde anti-fascistische Duitser A. Schlosser zelf voor de kopij. Mej. J. Schouten zorgde voor het stencilen. De bedoeling van deze uitgave was, het Nederlandse volk een hart onder de riem te steken. Schlosser putte vooral uit zijn ervaring in de tijd van zijn strijd tegen het opkomende nationaal-socialisme in Duitsland. Toen in de loop van 1942 meer contact werd verkregen met bladen van allerlei politieke en godsdienstige richting, verviel de behoefte aan deze plaatselijke voorlichting en besloot men de uitgave van ONS VADERLAND te staken. Schlosser zette zijn activiteit voort in samenwerking met de TROUW-groep door de leiding op zich te nemen van een ondergrondse drukkerij en van de KP-groep 'HANS' (zie nrs. 26 en 857).