Willard McDaniel

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Willard McDaniel
Plaats uw zelfgemaakte foto hier
Algemene informatie
Geboren Missouri, 12 maart 1877
Geboorteplaats MissouriBewerken op Wikidata
Overleden Pomona (Californië), 1967
Land Vlag van Verenigde Staten Verenigde Staten
Werk
Genre(s) jazz, r&b
Beroep muzikant
Instrument(en) piano
(en) AllMusic-profiel
(en) Discogs-profiel
(en) MusicBrainz-profiel
Portaal  Portaalicoon   Muziek

Willard McDaniel (Missouri (staat), 12 maart 1877Pomona (Californië), 1965)[1] was een Amerikaanse jazz- en r&b-pianist, die werkte in het muziekcircuit van Los Angeles.

Biografie[bewerken | brontekst bewerken]

McDaniel begon op jonge leeftijd met pianospelen. Vanaf het midden van de jaren 1930 woonde hij in Californië, waar hij speelde met Roy Milton. Vanaf het midden van de jaren 1940 werkte hij samen met Red Callender en Irving Ashby en in de daaropvolgende jaren begeleidde hij de vocalisten Joe Alexander, Ernestine Anderson, Percy Mayfield, T-Bone Walker (T Bone Shuffle, Midnight Blues, #11 in de r&b-hitlijst), Meredith Howard, Micky Cooper, Jimmy Witherspoon, Pearl Traylor, Gene Parrish, Helen Humes, Jimmy Nelson, Roy Hawkins, Smokey Hogg en Donna Hightower bij plaatopnamen.

In 1952 kreeg hij de eerste kans om de nummers Ciribiribin Boogie en Blues voor Mimi (#424) op te nemen in trio (met Al Morgan, bas en Bill Streets, drums) voor Specialty Records, gevolgd door singles als Blues on the Delta (#415). Hij nam andere nummers op voor Crown Records[2] in 1953/1954 (waaronder de singles Your Feet's Too Big/I'm Waiting for Ships (#101), The Curse of an Aching Heart/My Sin (#107), If I Had My Life To Live Over (#117), Baby Be Good/Only A Fool (#129), deels met een uitgebreide bezetting met Milt Bernhart, Vido Musso, Bumps Myers, Jewell Grant en Maxwell Davis, met wie ook begin 1959 McDaniels laatste opnamesessie was (Music By Lionel Hampton and Others, Crown)). In 1958 werd McDaniels enige lp 88 a la Carte uitgebracht bij het label. Op het gebied van jazz en r&b was hij tussen 1945 en 1959 betrokken bij 50 opnamesessies, waaronder met Vido Musso[3] (The Swingin'st).

Overlijden[bewerken | brontekst bewerken]

Willard McDaniel overleed in 1965 op 88-jarige leeftijd.