World Darts Federation

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

De World Darts Federation (WDF) is een wereldbond voor het darts opgericht in 1976. Het belangrijkste toernooi van de WDF is het officiële Wereldkampioenschap darten en wordt eens in de 2 jaar gehouden. De WDF organiseert ook continentale kampioenschappen. Zo organiseert het om de 2 jaar een Europees kampioenschap darten en Noord-Amerikaans kampioenschap darten.

De WDF is een wereldwijd bestuur en overkoepelende federatie van de sport darts en is een volwaardig lid van SportAccord, de internationale overkoepelende organisatie voor internationale sportfederaties. Dit lidmaatschap stelt de bond in staat een officieel wereldkampioenschap te organiseren (de WDF World Cup), en verschillende officiële continentale kampioenschappen (zoals de WDF Europe Cup en de WDF Pacific Cup).

Onder de WDF vallen de nationale bonden, zoals de British Darts Organisation (BDO), de Nederlands Darts Bond (NDB) en de Belgische Dart Bond (BDB). De Lakeside, het officieuze wereldkampioenschap darten, is een jaarlijks toernooi dat georganiseerd wordt door de BDO. De BDO is echter onderdeel van de WDF en is zelf niet aangesloten bij SportAccord. De Lakeside kan daarom theoretisch niet gezien worden als een officieel WK. Mede dankzij de populariteit onder de spelers en fans alsmede de prestige van de Lakeside wordt dit toernooi vaak als hét WK van de BDO en WDF gezien, met als gevolg dat de World Cup (en ook het winnen ervan) wordt overschaduwd.