Zainab Goelaman

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie

Dit artikel komt mogelijk voor verwijdering in aanmerking.
Het overleg hierover wordt gevoerd op deze discussiepagina. Iedereen is welkom daaraan bij te dragen. Zie voor meer informatie: Waarom staat mijn artikel op de beoordelingslijst.
Voel je vrij het artikel te bewerken. Haal de pagina echter niet leeg en verwijder deze boodschap niet voordat de discussie gesloten is.

Zainab Goelaman (18 februari 1992) is een Nederlandse dichter, scenarioschrijver en filmregisseur.

Biografie[bewerken | brontekst bewerken]

Zainab Goelaman groeide op in een Surinaams-Hindoestaans Islamitisch gezin. Ze werd geboren in Alkmaar en groeide op in Heerhugowaard. Rond haar achttiende levensjaar verhuisde ze naar Amsterdam om te studeren.

Goelaman is een autodidactische maker. Na een studie en carrière in muziek- en talent management, richtte ze in 2020 creatief platform Schrijfkunst op, initieel bedoeld om haar poezië en ander vrij werk te publiceren. In datzelfde jaar schreef ze artikelen voor onder andere De Correspondent, De Speld en diverse magazines. In 2021 leerde ze zichzelf scenarioschrijven en nam ze deel aan diverse talentontwikkelingstrajecten voor beginnende scenaristen. Ze ontwikkelde de webseries Katwalk en Rakhi & Peppe voor de NPO en schreef mee aan meerdere televisieseries voor de publieke omroep.

In 2023 maakte Goelaman haar debuut als auteur-regisseur met de korte dramafilm SNOR, die tot nu toe geselecteerd werd voor een Gouden Kalf voor Beste Korte Film en Beste Debuutfilm door het Nederlands Film Festival, een Cinekid Leeuw voor Beste Nederlandse Korte Film door Cinekid Festival en een Go Short VEVAM Award voor Beste Nederlandse Korte Film door Go Short International Short Film Festival Nijmegen.

Cinekid Festival nam ook een licentie af voor de educatieve filmrechten van SNOR om Europese onderwijsdistributie mogelijk te maken. Daarnaast cureerden SEE NL en Cinesud de film als New Dutch Talent om internationale festivaldistributie te stimuleren. Dit leidde tot een opname in de catalogus van Courts Mertrages, de korte filmhoek van Festival des Cannes.

Goelaman's werk kenmerkt zich door haar maatschappijkritische blik en het prominente perspectief van de biculturele vrouw. Het leverde haar veel media aandacht op, waaronder een selectie als Harpers Bazaar’s Woman of the Year.

Filmografie[bewerken | brontekst bewerken]

Titel Format Jaar Regie Scenario Productie
SNOR Korte film 2023 Zainab Goelaman Zainab Goelaman PRPL & De Ontmoeting
Rakhi & Peppe Webserie 2022 Ayla Spaans Zainab Goelaman, Ayla Spaans Nuts & Bolts Film Company & NTR
Katwalk Webserie 2022 Salma Chafouk Idrissi Zainab Goelaman, Salma Chafouk Idrissi Topkapi Films & AVROTROS
Nood – SE2EP2 Televisieserie 2022 Eché Janga Zainab Goelaman, Salma Chafouk Idrissi Pupkin Film & BNNVARA
Seef Spees Televisieserie 2022 Giancarlo Sánchez, Michael Middelkoop, Fadua El Akchaoui Yücel Kopal, Sergej Groenhart, Zainab Goelaman Lilith & VPRO

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]

Zie Zainab Goelaman in de Internet Movie Database.