Assimil

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Assimil taalcursus

Assimil is een Frans bedrijf, opgericht door Alphonse Chérel in 1929. Het maakt en publiceert cursussen voor vreemde talen, het begon met hun eerste boek Anglais sans Peine (Engels zonder moeite). Sindsdien heeft het bedrijf vele taalcursussen uitgebracht ook met Nederlands als starttaal.

Methode[bewerken | brontekst bewerken]

De Assimil methode voor vreemde talen bestaat eruit dat men elke dag een les leert van ongeveer 20 min. Er worden niet zo zeer woorden als wel hele zinnen aangeleerd zodat de taal op een natuurlijke manier wordt overgebracht (of geassimileerd). Op de linkerbladzijde staat telkens een stukje tekst in de vreemde taal en rechts de vertaling en grammaticale opmerkingen. Het begint met een passieve fase waarin de vreemde taal enkel begrepen en niet gereproduceerd moet worden. Na 50 lessen volgt een actieve fase met een tweede golf, men neemt dan elke dag ook de les van 50 dagen terug door om die actief te leren. De meeste boeken uit de zonder moeite serie bestaan uit 100 lessen. Voor de uitspraak zijn er cd's/cassettes/USB-sticks waarop de lessen ingesproken zijn door moedertaalsprekers.

Het bedrijf publiceert:

  • Zonder moeite serie, waarin de basis van een taal geleerd wordt.
  • In de praktijk serie, met meer toegepaste woordenschat.

Culturele impact[bewerken | brontekst bewerken]

De Assimil boeken zijn berucht vanwege hun vaak surrealistische en bizarre dialogen.

Als voorbeeld de eerste dialoog uit de cursus Nederlands:

-Goedendag, (...)
-Dag, meneer (...)
-Hoe maakt U het?
-Niet heel goed
-Bent U ziek?
Nee, maar mijn vrouw is ziek,
mijn dochter is ziek
mijn zoon is ook in bed
en mijn schoonmoeder
-Wat? Is Uw schoonmoeder ook ziek?
-Welnee, mijn schoonmoeder is nu bij ons thuis[1]

De dialogen zijn vaak geparodieerd, onder meer door Eugène Ionesco in het toneelstuk La cantatrice chauve en door René Goscinny in het stripalbum Asterix bij de Britten.

Zie ook[bewerken | brontekst bewerken]

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]