Naar inhoud springen

T.S.C. Sint Olof: verschil tussen versies

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Verwijderde inhoud Toegevoegde inhoud
Geen bewerkingssamenvatting
Regel 42: Regel 42:
* [[Norbert Schmelzer]] - Oud-Politicus
* [[Norbert Schmelzer]] - Oud-Politicus
* John van Nuenen - Oud RvB Rabobank Nederland
* John van Nuenen - Oud RvB Rabobank Nederland
* [[Joep van den Nieuwenhuyzen]]
* Joep van den Nieuwenhuyzen
* Eric Albada Jelgersma - Laurus (http://nl.wikipedia.org/wiki/Eric_Albada_Jelgersma)


== Externe link ==
== Externe link ==

Versie van 5 dec 2007 22:28

Societeit Sint Olof

Tilburgs Studenten Corps Sint Olof (kortweg: Olof) is een studentenvereniging in Tilburg.

Geschiedenis

Op zaterdag 8 oktober 1927 werd de Katholieke Handelshogeschool opgericht. Op dezelfde dag werd door enkele studenten voorgenomen om een studentencorps op te richten, hetgeen geschiedde. Prof. Goossens bedacht om de Noorse heilige Sanctus Olav als beschermheilige te kiezen en deze naam veranderde al snel in St. Olof.

Het eerste dispuut werd in 1929 opgericht en leidde tot een sterke structuur van disputen. Olof groeide hard in die tijd omdat iedereen die studeerde aan de handelshogeschool ook automatisch lid werd van het Corps. Er werden grote vorderingen gemaakt zoals het oprichten van een sociale studieclub en het eerste dispuut. Olof had in 1937 slechts vier vrouwelijke leden, maar zij gingen toch over tot de oprichting van een meisjesclub in 1940.

In de oorlogsjaren onderging Olof zware perioden. Na de razzia onder studenten in enkele steden, verhuisden veel studenten naar onderduikadressen. Op 27 oktober 1944 werd Tilburg door de geallieerden bevrijd. Na drie jaar gedwongen zwijgen, kon vanaf 1944 de Viking, het verenigingsblad van Olof, weer verschijnen. Pas toen heel Nederland bevrijd was, werden de colleges weer hervat.

Sociëteit

De sociëteit werd na ingrijpende veranderingen van de Senaat bij de heropening op 13 maart 1953 Asgard gedoopt. De naam Asgard stamt uit de Noorse Mythologie en het heeft betrekking op een van de negen werelden waarin de goden leefden.

De bouwval van Heuvel 62 werd nog een keer opgeknapt, maar in oktober 1961 werd de bouwvergunning ontvangen voor een nieuw pand. In oktober 1964 werd het nieuwe pand aan de Academielaan officieel geopend. De kroon op het werk van stichting eigen huis die vanaf 1953 bestond.

In de zomer 1969 verhuisde Olof naar de Tongerlose Hoeve, maar enkele jaren later ging Olof, vanwege de geluidsproblematiek, op zoek naar een nieuw pand. In 1988 verhuisde Olof toen van de Tongerlose Hoeve naar de Spoorlaan waar het men tot in het heden huist.

Ook is in 1953 het Collegium Censorum Tavernae (CCT) in het leven geroepen. Dit is na de Senaat het actiefste orgaan van de vereniging. Behalve de bardienst hebben ze ook de taak om de mores en de orde te handhaven. Het CCT bestaat voornamelijk uit tweedejaars en bestaat gemiddeld uit 20 censoren per jaar. Het bestuur bestaat uit de Censor Censorum (praeses), de Censor Morum (verantwoordelijk voor de mores) en de Censor Scriptorum (secretaris).

Structuur

De dagelijkse leiding van Sint Olof ligt bij de Senaat. Dit zeskoppige orgaan is verantwoordelijk voor de algemene leiding van de studentenvereniging. Naast de Senaat kent Sint Olof meer dan twintig commissies die verantwoordelijk zijn voor verscheidene activiteiten binnen de vereniging. Tevens kent Sint Olof genootschappen en gildes.

Olof bestaat uit een disputenstructuur. Dit betekent dat vrijwel iedereen lid wordt van een dispuut of Vriendenclub. Een grote meerderheid van deze disputen en vriendenclubs zijn in het bezit van een eigen dispuutshuis. Naast de zeventien herendisputen en acht damesdisputen kent Sint Olof ook vele jaarclubs. Toch overheerst de disputenstructuur.

Sint Olof is aangesloten bij het AHC, het Aller Heiligen Convent. Hoewel St. Olof zich het Tilburgs Studenten Corps noemt is St. Olof niet erkend door - en heeft geen zitting in de Algemene Senaten Vergadering (ASV). Tijdens de Tweede Wereldoorlog hebben leden van St.Olof zich fanatiek bemoeid met het studentenverzet, in nauwe samenwerking met leden van de andere grote verenigingen van Nederland (voornamelijk die van de corpora). De ASV heeft tijdens en vlak na de oorlog met St.Olof gesproken over erkenning door de ASV maar voor erkenning moest het katholieke karakter opgegeven worden voor het niet-confessionele karakter van het ASV. Naast de financiële steun van de katholieke kerk waar St.Olof indertijd nog sterk afhankelijk was in haar voortbestaan, was het verlaten van de Katholieke grondslag van St. Olof een brug te ver. Dit heeft ertoe geleid dat St.Olof uiteindelijk nooit erkend is door de Algemene Senaten Vergadering.

Essentialia

  • Oprichtingsdatum: 8 oktober 1927
  • Zinspreuk: Per Justitiam ad Pacem (Naar vrede door gerechtigheid)
  • Kleuren: Geel en kobaltblauw
  • Ledenaantal: 650

Bekende leden

  • www.olof.nl Website van Sint Olof
  • [1] Website van het Aller Heiligen Convent

Sjabloon:AHC