's-Graventafel

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
New Zealand Memorial

's-Graventafel is een gehucht nabij de tot de West-Vlaamse gemeente Zonnebeke behorende plaats Passendale, gelegen ten zuidwesten van deze plaats.

's-Graventafel was in de feodale tijd een leengoed, en er stond een herberg. In 1710 werd voor het eerst melding gemaakt van de 's-Graventafelmolen.

Het gehucht speelde een rol in de Eerste Wereldoorlog. Het lag namelijk op een strategische hoogte, die behoorde tot de Midden-West-Vlaamse Heuvelrug.

Tijdens de Eerste Slag om Ieper was het enkele dagen in bezit van de Duitsers, maar Franse troepen heroverden de hoogte. Na de Tweede Slag om Ieper lag het te midden van de Duitse verdedigingslinies. Tijdens de Derde Slag om Ieper (2e helft 1917) trachtten de geallieerden het Duitse front te doorbreken. Op 4 oktober 1917 vond de Slag bij Broodseinde plaats. Hierbij werd 's-Graventafel door Nieuw-Zeelandse troepen veroverd. Op 9 en 14 oktober vonden Duitse tegenaanvallen plaats, die gepaard gingen met grote verliezen voor de Nieuw-Zeelanders. Hierna werden ze afgelost door de Canadezen.

De windmolen werd vernield. De Nieuw-Zeelandse troepen werden herdacht met een monument, het New Zealand Memorial, dat in 1924 werd onthuld.