Æthelberht II van Kent

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Jump to search
Æthelberht II
-762
Koning van Kent
Periode 725-762
Voorganger Wihtred van Kent
Opvolger Eadberht II en Sigered
Vader Wihtred van Kent

Æthelberht II (gestorven 762) was koning van Kent. Na de dood van zijn vader, Wihtred van Kent[1] werd het koninkrijk bestuurd door diens drie zonen Æthelberht II, Eadbert I en Aelfric.

Samen met zijn broers volgde hij zijn vader in 725 op als koning van Kent.

Æthelberht lijkt zijn beide broers te hebben overleefd en regeerde later samen met zijn neef Eardwulf. Hij stierf volgens de Angelsaksische kroniek in 762 (als gevolg van chronologische dislocatie opgenomen onder het jaar 760). Æthelberht lijkt een zoon te hebben gehad, Eadberht II.

Mogelijk trad een niet met name genoemde dochter in het huwelijk met Ealhmund van Kent, koning van Kent in het jaar 784.

Er is een oorkonde bekend van voor zijn aantreden als koning, [2] gedateerd op 11 juli 724; zijn vader trad op als getuige. Als koning vaardigde hij meerdere bewaard gebleven oorkonden uit,[3][4][5] bevestigde hij een oorkonde van zijn broer Eadberht I[6] en trad hij bij een oorkonde van zijn neef Eardwulf als getuige op.[7]

Tijdens de tweede helft van zijn Æthelberhts bewind stond Kent onder de opperheerschappij van Mercia. Æthelberht II slaagde er echter in zijn positie als koning van Kent te handhaven.

Voetnoten[bewerken]

Bronvermelding[bewerken]