Naar inhoud springen

ÖBB X628

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
X 628.013-5 bij Semmering

De X628-serie is een serie railvoertuigen van de Oostenrijkse spoorwegen (ÖBB) die verder is ontwikkeld op basis van machines uit de OBW-10-serie van Plasser & Theurer.

De ÖBB probeerde haar wagens voor werkzaamheden aan de bovenbouw te standaardiseren, omdat reparaties herhaaldelijk leidden tot de aanschaf van dure reserveonderdelen omdat bijna elk voertuig verschillend van samenstelling was. De ÖBB stelde daarom een specificatieblad op gebaseerd op de ervaring die was opgedaan met de voorgaande series. De gewenste standaardisering kon echter niet worden bereikt.

Het mechanische gedeelte komt grotendeels overeen met dat van de voorgangersserie ÖBB X627, hoewel er kleine wijzigingen in de opstelling zijn aangebracht. Op de laadvloer is een hydraulische laadkraan gemonteerd. Het aandrijfsysteem bevindt zich naast deze kraan. De baksteun komt grotendeels overeen met de X627-serie. De voertuigen zijn in een opvallende gele kleur geschilderd, het frame is zwart.

Technische kenmerken

[bewerken | brontekst bewerken]

De voertuigen uit de X628-serie hebben een 12-cilinder dieselmotor met een continu vermogen van 268 kW. Voor het rijden is een powershift-transmissie met vier versnellingen beschikbaar. Een kruipversnelling wordt mogelijk gemaakt door een hydrostatische aandrijving. Het vermogen wordt via cardanassen van de motor naar de assen overgebracht. De voertuigen uit de X628-serie hebben zowel directe als indirecte luchtremmen. Vanaf X627.007 hebben de voertuigen een verhoogd continu vermogen. In 2004 werd alle voertuigen uitgerust met Indusi.

De ÖBB X628's zijn verdeeld over grotere depots. Ze worden in heel Oostenrijk ingezet.

Zie de categorie 99 81 9120 (UIC wagon number) van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.