28 Weeks Later...

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
(Doorverwezen vanaf 28 Weeks Later)
28 Weeks Later...
28 Weeks Later...
(Filmposter op en.wikipedia.org)
Tagline It All Begins Again
Regie Juan Carlos Fresnadillo
Producent Enrique López Lavigne
Andrew Macdonald
Allon Reich
Scenario Rowan Joffe
Juan Carlos Fresnadillo
Enrique López Lavigne
Jesús Olmo
Hoofdrollen Robert Carlyle
Rose Byrne
Catherine McCormack
Jeremy Renner
Harold Perrineau
Mackintosh Muggleton
Imogen Poots
Idris Elba
Muziek John Murphy
Montage Chris GilEnrique Chediakl
Distributie 20th Century Fox
Première Vlag van Verenigd Koninkrijk 11 mei 2007
Vlag van België 19 september 2007
Genre Horror/sciencefiction
Speelduur 100 minuten
Taal Engels
Land Vlag van Verenigd Koninkrijk Verenigd Koninkrijk
Vlag van Spanje Spanje
Gewonnen prijzen 2
Overige nominaties 9
Voorloper 28 Days Later... (2002)
(en) IMDb-profiel
MovieMeter-profiel
(mul) TMDb-profiel
(en) AllMovie-profiel
Portaal  Portaalicoon   Film

28 Weeks Later... is een horrorfilm uit 2007 onder regie van Juan Carlos Fresnadillo. De productie is het vervolg op 28 Days Later...

Verhaal[bewerken | brontekst bewerken]

Leeswaarschuwing: Onderstaande tekst bevat details over de inhoud of de afloop van het verhaal.

Zes maanden na de gebeurtenissen in 28 Days Later..., lijkt het agressieve virus dat Groot-Brittannië grotendeels verwoestte verdwenen. Het Amerikaanse leger verklaart dat de strijd tegen de besmetting definitief gewonnen is en dat de reconstructie van het land van start kan gaan. De overlevenden worden op het schiereiland Isle of Dogs, in kleine woongemeenschappen bij elkaar gebracht om van daaruit de Britse samenleving weer op te bouwen. Bij de terugkeer van een eerste golf vluchtelingen, worden onder meer Don (Robert Carlyle) en Alice (Catherine McCormack) herenigd.

Wanneer een klein jongetje doodsbang aanklopt en beweert dat hij door zijn geïnfecteerde ouders achterna gezeten wordt, laten ze hem aarzelend binnen. Hij blijkt niet gelogen te hebben, want even later valt een groep geïnfecteerden aan en breekt door tot in het huis. Maar wanneer Alice ervoor kiest om niet zonder het kind op de vlucht te slaan, laat Don haar in de steek terwijl zij ingesloten wordt door de bloeddorstige vleeseters. Don vluchtte met een speedboot en kwam later terecht in een militaire kamp van de NAVO. Don zijn kinderen waren op vakantie en zijn daarom ontkomen aan het incident.

Als de kinderen aankomen worden er regels verteld. De belangrijkste regel is dat ze niet buiten de kern van Londen mogen komen. Het is zo dat het daar nog niet ontruimd is. Als Don weer herenigd wordt met zijn kinderen vragen ze waar hun moeder is. Don liegt hen voor dat hun moeder al dood was op het moment dat hij haar achterliet.

Wanneer de kinderen de volgende dag even ontkomen aan het wakende oog van de veiligheidsdiensten, gaan ze tegen de regels in bekijken wat er over is van hun oude huis. Tot hun verrassing vinden ze daar hun moeder, verwond, maar levend en zonder verschijnselen van infectie. Juist op dat moment gaat een groep soldaten binnen in dat huis om de kinderen terug te brengen. Ook nemen ze Alice mee. Wanneer Alice onderzocht wordt, blijkt ze het virus wel degelijk in haar bloed te hebben, maar er immuun voor te zijn. Don krijgt van zijn kwade kinderen te horen dat hij hun moeder levend en in gevaar heeft achtergelaten en dat ze haar hebben gevonden. Hij zoekt haar vervolgens stiekem op in haar isolatiecel waar het onderzoek plaatsvindt. Nadat hij haar heeft gesmeekt om vergiffenis, lijkt ze toe te stemmen. Op het moment dat ze hun verzoening echter kracht bijzetten met een kus, raakt Don via het speeksel van Alice besmet. Hij verandert ter plaatse in een maniakale moordenaar, die het virus aan verschillende soldaten doorgeeft en zo de kans geeft zich opnieuw in een noodtempo te verspreiden.

De mensen worden geëvacueerd en "code rood" wordt ingeschakeld. Don kan ongemerkt binnendringen tussen alle mensen en infecteerde een paar mensen. De rest kan ontsnappen. Later, als men de controle kwijt raakt, besluit men een aanval met F-16 vliegtuigen te starten. Iedereen die achterblijft wordt levend verbrand.

Ondertussen hoort een soldaat van een helikopterpiloot dat ze onmiddellijk moeten ontsnappen. Samen met een verpleegster, de kinderen van Don en wat anderen overlevenden, spreken ze af om te worden opgepikt met de helikopter. Ze ontsnappen ternauwernood, en later blijkt dat er ook geïnfecteerden van Isle of Dogs zijn ontsnapt.

Na enkele conflicten blijven alleen de helikopterpiloot en de kinderen van Don over (waarbij het zoontje van Don ook geïnfecteerd is). Ze ontsnappen en steken het Kanaal van Calais met de helikopter over. De film maakt een tijdsprong van 28 dagen waarin wordt gesuggereerd dat ze het vasteland van Europa hebben bereikt, alhoewel de helikopter verlaten is en de overlevenden spoorloos zijn. De radio geeft hulpoproepen en geschreeuw van mensen door. Net als in veel andere zombie-films wordt niet getoond wat er met de overlevenden gebeurd is. Een groep geïnfecteerden komt een metro-uitgang uitrennen tegen de achtergrond van de Eiffeltoren, waaruit blijkt dat het virus zich verspreid heeft over het vasteland van Europa.

Rolverdeling[bewerken | brontekst bewerken]

Acteur Personage
Carlyle, Robert Robert Carlyle Don Harris
Byrne, Rose Rose Byrne Scarlet
Renner, Jeremy Jeremy Renner Sergeant Doyle
Perrineau, Harold Harold Perrineau Flynn
McCormack, Catherine Catherine McCormack Alice Harris
Elba, Idris Idris Elba Generaal Stone
Poots, Imogen Imogen Poots Tammy
Muggleton, Mackintosh Mackintosh Muggleton Andy Harris

Cillian Murphy en Naomie Harris zijn niet te zien in dit deel. Tijdens de productie van de film zouden zij te druk zijn geweest met andere projecten.