29. Waffen-Grenadier-Division der SS (russische Nr. 1)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
29. Waffen-Grenadier-Division der SS RONA
Embleem van het Russische 29. Waffen-Grenadier-Division der SS
Embleem van het Russische 29. Waffen-Grenadier-Division der SS
Oprichting 17 juni 1944
Ontbinding augustus 1945
Land Vlag van nazi-Duitsland Nazi-Duitsland
Krijgsmachtonderdeel Vlag van de Schutzstaffel Waffen-SS
Onderdeel van Wehrmacht
Veldslagen Tweede Wereldoorlog
Commandanten Bronislav Kaminski
Cristoph Diehm

De 29. Waffen-Grenadier-Division der SS (russische Nr. 1) (Russisch: Русская Освободительная Народная Армия) was een op te richten divisie van de Waffen-SS. Deze divisie zou geformeerd worden uit de Waffen-Sturmbrigade der SS RONA (ook wel bekend als de Kaminski Brigade), een SS-eenheid bestaande uit vrijwilligers uit de Sovjet-Unie. Voor de divisie echter volledig was opgericht, brak in Warschau de Opstand van Warschau uit. De gevechtsklare onderdelen van de divisie werden overgeplaatst naar de Kampfgruppe Reinefarth, die de opstand de kop moest indrukken.

Nadat soldaten van de Kaminksi Brigade en Kaminski zelf aan het plunderen sloegen in Warschau, werd Kaminski ter dood veroordeeld. Na de dood van Kaminski werden de plannen om de brigade uit te breiden tot een divisie van tafel geveegd, en werd de Waffen-Sturmbrigade der SS RONA aangesloten bij het ROA, Russkaja osvoboditelnaja narodnaja armija, het Russische Bevrijdingsleger, dat aan de zijde van de Duitsers vocht.

Bekende oorlogsmisdaden[bewerken]

Veelvuldige plundertochten tijdens de opstand van Warschau zijn bekend. Ook hebben drie officieren van de divisie in de concentratiekampen gediend en één officier in de Einsatzgruppen. Deze getallen bevatten ook officieren die voor of na hun dienst in de divisie in de kampen hebben gediend.

Commandanten[bewerken]

Commandant Begindatum Einddatum
SS-Brigadeführer Bronislav Kaminski 17 juni 1944 19 augustus 1944
SS-Brigadeführer Cristoph Diehm 19 augustus 1944 ?? augustus 1944

Bronnen[bewerken]