5-pins

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Positie van de pins

5-pins (ook wel 5-kegelbiljart genoemd) is een spelsoort in het carambolebiljart die in de tweede helft van de jaren '60 van de twintigste eeuw in Italië en Argentinië razend populair werd en naar andere landen is overgewaaid. In deze spelsoort wordt sinds seizoen 2017-2018 ook een officieel nederlands kampioenschap georganiseerd. Het spel begon ooit op een biljart met gaten als in poolbiljarts maar wordt tegenwoordig gespeeld op een carambolebiljart(matchtafel van 2,84 bij 1,42 meter) met de drie bijbehorende ballen(wit-geel-rood) en vijf kegeltjes("pins") die 2,5 cm hoog zijn. De rode pin wordt op de middenacquit geplaatst en vier witte pins in de lengte en breedte eromheen op 6,6 centimeter afstand. Deze opstelling wordt "het kasteel" (Italiaans: Castello) genoemd. Het spel wordt gespeeld door twee spelers die om de beurt stoten en van wie de ene met de witte bal speelt en de andere met de gele bal. Een partij wordt meestal gespeeld in sets (best of three of five) die worden gewonnen door de speler die een van tevoren bepaalde eindscore (doorgaans 60) heeft behaald.

Puntenwaardering[bewerken | brontekst bewerken]

Een speler kan (behalve van acquit) een score maken als hij met zijn speelbal ten minste twee ballen raakt. De speelbal moet altijd eerst (eventueel via een band) de bal van de tegenstander raken. Een gewone carambole telt voor vier punten.
Het is ook mogelijk om een zogenaamde "casin" te maken. Dat gebeurt als de tweede bal de derde bal raakt en levert drie punten op.
Door het omspelen van de kegeltjes (hetgeen niet door de speelbal mag gebeuren) zijn extra punten te verdienen:
2 voor een witte pin en 4 voor de rode pin. Als alleen de rode pin omver wordt gespeeld levert dat 10 punten op.
Bij een onreglementaire stoot krijgt de betreffende speler 2 strafpunten.
Dit worden er 4 wanneer eerst de rode bal wordt geraakt.
Daarnaast gaan alle in die stoot gescoorde punten door omver gespeelde kegels naar de tegenstander. Strafpunten worden aan het totaal van de tegenstander toegevoegd.

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]