A-klasse kantoorruimte

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Centrum van Hongkong

A-klasse kantoorruimte is de naamgeving voor de hoogste kwaliteit lokaal beschikbare kantoorruimte. Bij het bouwen van dit soort kantoorruimtes ligt de hoogste prioriteit voornamelijk bij het ontwerp en visuele schoonheid, de kosten zijn vaak minder belangrijk, soms wordt zelfs het praktische gebruik lager gesteld op de schaal van prioriteit. Een A-klasse kantoorruimte kan worden beschouwd als een monument en een beschouwing van het succes en de macht van zijn huurders of kopers. In de meeste gebieden worden A-klasse kantoorruimtes gebouwd met meerdere verdiepingen, meestal 3 of meer, gebruikmakend van staal en een betonconstructie. De kosten voor het gebouw alleen (exclusief aankoop van land en kleine verbeteringen) zijn meestal hoger dan 150 dollar per vierkante meter, en die prijs kan zelfs stijgen tot enkele honderden dollars per vierkante meter afhankelijk van de wensen van de huurder betreffende de afwerking van het interieur.

Classificatie[bewerken | brontekst bewerken]

Kantoorgebouwen worden geclassificeerd aan de hand van een combinatie van de fysieke eigenschappen en de locatie. De classificatie van B- en C-klasse kantoren wordt voltrokken door middel van de eisen die gesteld worden aan een klasse A kantoorgebouw. Er bestaat momenteel geen formule om kantoorgebouwen in klassen in te delen. Een relatief aandeel van de kantoorgebouwen in de C-klasse kan zelfs niet worden beschouwd als een kantoor in deze klassering, omdat dit kantoren zijn die bijvoorbeeld boven een winkel of dienst gebouwd zijn.

Definitie[bewerken | brontekst bewerken]

Het 'Urban Land Institute', een Amerikaanse autoriteit op het gebied van commercieel landgebruik, zegt het volgende over de classificaties in zijn 'Office Development Handbook':

"Klasse A ruimte kan worden gekarakteriseerd als gebouwen die een excellente locatie en toegankelijkheid hebben, een zeer hoge kwaliteit huurders aantrekken, en professioneel bestuurd worden. De gebruikte materialen in het gebouw zijn van hoge kwaliteit en de huren kunnen concurreren met andere nieuwe gebouwen. Klasse B ruimtes hebben een goede locatie, bestuur en constructie en de huurders zijn van hoge kwaliteit. Klasse C ruimtes zijn meestal 15 tot 25 jaar oud maar hebben een stabiele bezettingsgraad. In een normale markt gelden de hoogste huren voor een klasse A ruimte, gevolgd door de B-klasse en daarop volgend de C-klasse."

Voorbeelden[bewerken | brontekst bewerken]

Zie ook[bewerken | brontekst bewerken]