A/B-test

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

De A/B-test is een marktonderzoekmethode die gehanteerd wordt om te onderzoeken wat de efficiëntste van twee mogelijkheden is. Door gebruikers te verdelen in twee groepen, die elk een ander concept te gebruiken krijgen, kan er op basis van de onderzoeksresultaten beslist worden welke opzet, A of B, het gewenste doel - voornamelijk de hoogste omzet - het best benadert. In principe is de A/B-test hetzelfde als de t-toets, die ruim een eeuw eerder door William Sealy Gosset ontwikkeld is.

Praktijk[bewerken]

In de praktijk wordt de A/B-test onder meer gebruikt bij de optimalisatie van conversie op websites, binnen e-nieuwsbrieven, bij advertenties en binnen de direct marketing. Door websites en nieuwsbrieven anders in te delen kan het conversiepercentage wijzigen. Middels de A/B-test kan ondervonden worden welke indeling leidt tot hogere conversies en welke niet. Hetzelfde geldt voor banners en ander online promotiemateriaal zoals tekst in hyperlinks of indeling van advertenties in bijvoorbeeld zoekmachines.

Varianten[bewerken]

  • A/B/N-test: test met meer variabelen (ontwerpvarianten) (N-cellen)
  • A/B/A: slechts twee alternatieven, maar een ervan wordt herhaald. Zo merk je vlugger visueel welke verschillen precies de doorslag geven voor de gebruiker.