AGU (bedrijf)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
AGU B.V.
Laurens ten Dam in 2008 in een fietsshirt van AGU
Laurens ten Dam in 2008 in een fietsshirt van AGU
Oprichting 1966
Oprichter(s) Jacob van den Kommer
Sleutelfiguren Robert van Houten, Dirk de Boer, Marco Crombeen
Hoofdkantoor Alkmaar
Producten fietskleding, regenkleding, fietstassen en fietsonderdelen en -accessoires
Industrie fietsbranche
Website agu.com
Portaal  Portaalicoon   Economie

AGU B.V. is een Nederlands merk van fietskleding gevestigd in Alkmaar. Het verkoopt fiets- en regenkleding en fietsaccessoires, zoals handschoenen, schoenen en fietstassen. AGU ontstond op 1 mei 1966 als de Alkmaarse Groothandels Unie uit de fusie van drie fietsgroothandels.[1] Twee van de drie medeoprichters trokken zich later terug, waardoor het bedrijf in 1975 een familiebedrijf werd van de broers Peter en Jaap van den Kommer. AGU kende succes met de fietsregenpakken, die vanaf 1978 op de markt kwamen nadat AGU een wedstrijd had gewonnen voor het beste regenpak die was uitgeschreven door minister Tjerk Westerterp.[2] In 2011 werd de leiding van het bedrijf overgenomen door Dirk de Boer (algemene zaken), Patrick Ebbeling (commerciële zaken) en Marco Crombeen (financiële zaken).[3] Per 1 november 2014 is Robert van Houten CEO van de AGU Holding.[4]

Het merk AGU[bewerken]

AGU is fabrikant van fietskleding (& accessoires), regenkleding en lichtgewicht fietstassen. AGU ontwikkelt alle collecties zelf, met zowel interne als externe ontwerpers. Alles onder het motto ‘Designed to feel good’.

Sponsoring[bewerken]

Door de jaren heen heeft AGU diverse initiatieven gesponsord. Het bekendste daarvan is als kledingleverancier van de Rabo-wielerploegen (1996-2012): Rabobank ProTeam, Rabobank Continental Team en Rabobank-Giant Offroad Team.

Het bedrijf AGU[bewerken]

AGU is meer dan het merk AGU alleen. Los van de eigen producten onder de naam AGU en het zustermerk Cordo verzorgt AGU BV de distributie van fietsartikelen, dikwijls op exclusieve basis. AGU BV levert vrijwel alles wat in een fietsenwinkel te koop is, behalve de complete fiets.

AGU Holding[bewerken]

Op 5 juli 2012 maakte de AGU Holding bekend FFWD[5] te hebben toegevoegd aan de holding.

AGU B.V. is een werkmaatschappij van de AGU Holding, die ongeveer 160 werknemers telt. De andere werkmaatschappijen van AGU Holding zijn Jacobsons BV, Van Megen Sports Group BV en Hesling Products BV.[6]