APIPA

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie

APIPA is een afkorting die staat voor Automatic Private IP Addressing. Met APIPA zullen DHCP-clients op een Microsoft-besturingssysteem zichzelf automatisch configureren met een IP-adres en een subnetmasker als er (nog) geen DHCP-server beschikbaar is en geen vast IP-adres is ingesteld. DNS-server en Routeradressen ontbreken dan in de IP-configuratie van de client. Mede hierdoor ontbreekt connectiviteit naar het internet. Clients die binnen hetzelfde netwerk voorzien zijn van een APIPA-adres kunnen onderling communiceren, al ontbreekt het veelal aan services die dit ondersteunen.

Voorbeeld van een met APIPA verkregen adres
Voorbeeld van een met APIPA verkregen adres

APIPA controleert om de 5 minuten op de aanwezigheid van een DHCP-server. Als eenmaal een DHCP-server is gevonden stopt APIPA en de DHCP-server vervangt het APIPA-adres en het subnetmasker met dynamisch toegewezen adressen. Indien er veel APIPA-clients in een netwerk zijn veroorzaakt dit veel broadcastverkeer.

IANA (Internet Assigned Numbers Authority) heeft de reeks 169.254.0.1 t/m 169.254.255.254 gereserveerd voor APIPA-gebruik. Hierdoor is het gegarandeerd dat een APIPA-adres geen conflict zal krijgen met routeerbare adressen. De client zal uit deze reeks zichzelf van een IP-adres voorzien. Tevens zal het gebruik blijven maken van dit zelf-geconfigureerde IP-adres tot een DHCP-server beschikbaar is.

APIPA is een term uit de wereld van Microsoft Windows. Andere besturingssystemen spreken over Link-local, Zero Configuration Networking of Zeroconf. In alle moderne Windowsversies (behalve Windows NT) bestaat deze dienst.