ASW (bedrijf)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Automatic Screw Works is een bedrijf dat oorspronkelijk in Nijmegen was gevestigd en werkzaam was in de apparatenbouw.

Geschiedenis[bewerken]

Het bedrijf werd opgericht in 1899 als NV Automatic Screw Works (ASW). Het vervaardigde spaaknippels als toeleverancier van de opkomende rijwielindustrie. In de volksmond heette het bedrijf dan ook "de Nippelkeet". Het productiepakket werd uitgebreid met schroeven en later werden ook gas- en waternippels vervaardigd. Vervolgens ging men over tot de productie van gas- en waterkranen.

Omstreeks 1916 kwam het bedrijf in de invloedssfeer van R.S. Stokvis terecht. Deze handelsmaatschappij verschafte kapitaal, waardoor complexere producten gefabriceerd konden worden. Daartoe werd het merk Fasto in het leven geroepen, onder welke naam, sinds 1932, geisers werden gefabriceerd en vervolgens verkocht door de firma Stokvis. De naam Fasto komt van F(rederik)A(ndré) Stokvis, die de verkoop van de geisers leidde.

ASW groeide uit tot een grote toeleverancier voor de Nederlandse industrie, en omvatte in de hoogtijjaren 4 bedrijven, waarvan twee in Nijmegen. Door de vondst van de gasbel in Slochteren moesten alle gasapparaten van nieuwe branders voorzien worden. ASW werd de leverancier voor de nieuwe branders van de vele honderdduizenden Fasto-geisers. Het gevolg hiervan was dat de overige activiteiten, met name de toelevering aan andere bedrijven, op een laag pitje kwamen te staan. Toen het bestaande geiserpark van nieuwe branders was voorzien, en de oude relaties waren verbroken, kwam ASW in de problemen.

Nadat er een aantal jaren slechte resultaten waren behaald, werden twee van de vier vestigingen van ASW gesloten, en werden onder andere de sanitaire producten (kranen) afgestoten. De verspanende afdelingen en het kantoor bleef in Nijmegen. De reeds bestaande assemblage in Buinen werd ook gehandhaafd.

Na een mislukte poging tot samenwerking met de Duitse collega-producent Vaillant kwamen er in 1979 nieuwe aandeelhouders, die verbonden waren met het bedrijf Nefit. De naam van ASW werd veranderd in Fasto B.V.. De vestiging in Nijmegen werd nu ook gesloten, terwijl die in Buinen werd uitgebreid. Hier speelde mee dat de grond in Nijmegen relatief veel op kon brengen als men er woningbouw op zou plegen, en voor de uitbreiding in Buinen kon subsidie van de Noordelijke Ontwikkelings Maatschappij worden verkregen. Zakelijk gezien een goede deal van de nieuwe eigenaren, mede omdat er o.a. voor onderdelen van de circa 1,5 miljoen geisers, veelal in huur geplaatst, geen alternatieven waren.

In 1991 werd een subsidie op hoogrendementsketels ingesteld en men ging daarop dergelijke ketels ontwikkelen en bouwen. Hiertoe ging men in 1992 samen met Nefit, aangezien in dit bedrijf veel kennis op het gebied van HR-ketels aanwezig was.