Aalsmeerse molen

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Molen nummer 6
Aalsmeerse molen
Basisgegevens
Plaats Moerkapelle
Bouwjaar circa 1650, wellicht 1653
Type grondzeiler
Vlucht 26,30 m
Functie poldermolen
Bestemming  thans woonhuis
Oorspronkelijk gebruik  droog houden van de Wilde Veenen
Huidig gebruik  woonhuis
Monumentstatus rijksmonumentBewerken op Wikidata
Monumentnummer  527526
Externe link(s)
De Hollandsche Molen
Portaal  Portaalicoon   Molens

Molen nummer 6 of Aalsmeerse molen is een houten achtkantige poldermolen in de gemeente Zuidplas. De molen hoort bij het dorp Moerkapelle en bevindt zich aan de Rottedijk. Molen nummer 6 is de oudste vijzelmolen van Nederland

De molen is al direct bij de bouw uitgevoerd met een vijzel met een diameter van 1,52 m en een spoed van 1,29 m. De molen was de ondermolen van een tweegang vijzelmolens. De andere vijzelmolen is Molen nummer 5.

Deze molen werd ook wel de Aalsmeerse Molen genoemd, omdat hij vroeger in Aalsmeer stond. Hij is later verplaatst naar Moerkapelle.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

Vroeger maalde deze molen het water uit de Wilde Veenen in de river de Rotte. De molen ligt tegenwoordig niet meer aan de Rotte. Op oude kaarten is te zien dat het vroeger wel het geval was. Toen er in 1926 een gemaal kwam, werd de molen afgeknot. Dat betekent dat de kap, de wieken en het pompsysteem werden verwijderd. Na de oorlog werd de molen in gebruik genomen als luchwachtpost. Daartoe werd het achtkant met ongeveer een meter verhoogd. Nu is de molen een woonhuis. Van alle zeven Wildeveense molens is deze molen het best bewaard gebleven.

Overige[bewerken | brontekst bewerken]

In 2008 is de molen gerestaureerd. Hierbij heeft de molen een nieuwe fundering gekregen en is hij tegelijkertijd opgevijzeld. Ook is in dat jaar de Hertogmolen ernaast geplaatst.