Aan/uit-regeling

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Een aan/uit-regeling is een regelaar met een besturend element (actuator) dat slechts twee standen kent: aan of uit, open of dicht enzovoorts.

De gemeten waarde wordt vergeleken met een gewenste waarde en als die hoger ligt wordt de uitgang geschakeld. Vaak is er een hysterese ingebouwd om te voorkomen dat de regeling voortdurend heen en weer staat te schakelen. Ook worden er mechanismes toegepast om het dynamisch gedrag van de regeling te verbeteren, een kamerthermostaat heeft bijvoorbeeld vaak een "anticipatieregeling", waarbij hij bij een wat lagere temperatuur uitschakelt als de verwarming al lang aanstaat.

Een bekend voorbeeld van een aan/uit-regelaar is de thermostaat.

Een meer geavanceerde regeling met een twee-standen actuator is de modulerende regeling, hierbij is echter geen sprake meer van een aan/uit-regeling maar wordt de verhouding tussen aan en uit-periodes bepaald door een analoog regelalgoritme. Dit is vergelijkbaar met de pulsbreedtemodulatie van een dimmer.

In de waterbeheersing wordt deze aan/uit-regeling veelvuldig toegepast, daar wordt deze aan/afslagregeling genoemd (zie link voor uitleg en grafische voorstelling).