Naar inhoud springen

Aanbieding

Zoek dit woord op in WikiWoordenboek
Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie

Aanbieding is een term uit de marketing waar een klant een product met korting of ander voordeel krijgt aangeboden, vaak tijdelijk.

Als een winkel of ander bedrijf een speciale aanbieding doet in bijvoorbeeld een folder of advertentie dan zijn er de volgende mogelijkheden:

  • in het bedrijf wordt de klant ook op de aanbieding attent gemaakt
  • in het bedrijf wordt de klant niet op de aanbieding attent gemaakt, maar bij een transactie waarop de aanbieding van toepassing kan zijn geldt deze wel
  • in het bedrijf wordt de klant niet op de aanbieding attent gemaakt, en alleen als de klant het voordeel claimt geldt deze

In het geval van een kortingsbon (of bon voor een gratis extra) zijn er de volgende mogelijkheden:

  • in het bedrijf wordt de klant ook op de aanbieding attent gemaakt; de kortingbon is ook verkrijgbaar in de winkel
  • in het bedrijf wordt de klant ook op de aanbieding attent gemaakt; de klant moet wel de kortingbon hebben meegenomen
  • in het bedrijf wordt de klant niet op de aanbieding attent gemaakt; de klant moet de kortingbon hebben meegenomen

Een kortingbon wordt soms beperkt beschikbaar gesteld, maar soms kan men zoveel exemplaren als men wil printen van internet. Soms hoeft men de bon alleen te laten zien of te scannen, zodat men hem vaker kan gebruiken. Een andere variant is dat men de bon op het scherm van de smartphone kan laten zien; soms gaat dit via een app die het gebruik van een bepaalde aanbieding beperkt tot een bepaald aantal keren.[1]

Bij een aanbieding "twee voor de prijs van één" zijn er, als er geen zelfbediening is, twee mogelijkheden wat betreft de interpretatie van een bestelling: men krijgt wat men bestelt, maar betaalt de helft van het aantal stuks (naar boven afgerond), of men krijgt het dubbele aantal en betaalt het bestelde aantal.

Bij een aanbieding "2e gratis" wordt bij producten met een verschillende prijs meestal bedoeld "het goedkoopste gratis". Bij een aanbieding "2e halve prijs" wordt bij producten met een verschillende prijs soms bedoeld "bij aankoop van twee producten 25% korting op de totale prijs". Door hier meermalen van gebruik te maken geldt dit voor elk even aantal.

Too good to go is een internationale organisatie die winkels met pakketten met overschotten van voedsel of dranken, die deze met een grote korting willen verkopen, en geïnteresseerde consumenten in de buurt, met elkaar in contact brengt via een app. De consument weet bij de aanschaf nog niet wat er in het pakket zit. De prijs is 1/3 van de normale prijs, behalve bij alcoholische dranken, die zijn minder afgeprijsd. Het pakket moet na aankoop binnen een bepaald tijdsinterval worden opgehaald. Dit kan bijvoorbeeld kort voor sluitingstijd zijn, zodat de winkel de overschotten van de dag in het pakket kan doen.

Zie ook[bewerken | brontekst bewerken]