Abdul Basit

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
De opmaak van dit artikel is nog niet in overeenstemming met de conventies van Wikipedia. Mogelijk is ook de spelling of het taalgebruik niet in orde. Men wordt uitgenodigd deze pagina aan te passen.

Abdul Basit Muhammad Abdus Samad
Abdul Basit

'Abdul-Basit 'Abdus-Samad (Arabisch: عبـدُ الباسِـط مُحـمّـد عبـدُ ٱلصّـمـد), of Abdel Basit Abdel Samad of, Abdul Basit Muhammad Abdus Samad (1927 - 30 november 1988) was een Egyptische Koran reciteur. Hij wordt beschouwd als een van de allerbeste reciteurs van de Koran die ooit heeft geleefd. Abdul-Basit was een van de eerste huffaz die commerciële opnames maakte van zijn recitaties, en de eerste voorzitter van de Unie van Reciteur in Egypte. Op tienjarige jarige leeftijd memoriceerde Abdul Basit in zijn dorp de gehele Koran. Daarna leerde hij de zeven stijlen van Koran recitatie tegen de leeftijd van twaalf en de 10 stijlen toen hij veertien jaar oud was. Het viermanschap van Al-Minshawy, Abdul Basit, Mustafa Ismail en Al-Hussary worden beschouwd als de belangrijkste en beroemdste Qurra' van de moderne tijd die een overduidelijke invloed hebben gehad op de Islamitische wereld. Hij kreeg de reputatie “de Gouden Keel” en “de Stem van de Hemel” genoemd te worden vanwege zijn melodieuze stijl, opmerkelijke adembeheersingen unieke emotionele en innemende toon. Hij heeft een zoon die ook een bekende Sheikh is in Egypte en zijn naam is Tareq Abd El Basit Abd El Samad ', die vele interviews heeft gegeven over zijn vaders leven, familie en carrière.

Jeugd[bewerken | brontekst bewerken]

Sheikh Abdul Basit Abdul Samad werd geboren in het jaar 1927 in het dorp Al-Maarazeh gelegen in Qena (Egypte). Hij groeide op in een eerbare familie, die zeer toegewijd was aan het memoriseren en reciteren van de Edele Koran. Zijn grootvader, Sheikh Abdul Samad, was een van de top memoriseerders van de Edele Koran en bekend om zijn vermogen om de Koran te memoriseren volgens de regels van recitatie (al-tajwid en al-ahkam). Zijn vader, Muhammad Abdul Samad, was ook een van de grote reciteurs van de Edele Koran en werkte als ambtenaar op het Ministerie van Communicatie.

Sheikh Abdul Basit Abdul Samad had twee oudere broers, Mahmoud en Abdul Hamid Abdul Samad. Beide broers leerden de Koran uit het hoofd op de Koranschool, waardoor hun jongere broer Abdul Basit zich bij hen aansloot toen hij zes jaar oud was. De leraar van Abdul Basit merkte op dat zijn jonge student snel was in het memoriseren en zeer oplettend zijn leraar opvolgde tijdens de uitspraak van de letters en bij de stop en start posities. Zijn leraar merkte ook zijn mooie stem op, en toen Abdul Basit na de les naar huis terugkeerde, reciteerde hij onderweg wat hij met zijn leraar had gememoriseerd.

Onderwijs[bewerken | brontekst bewerken]

Sheikh Abdul Basit Abdul Samad voltooide zijn memorisatie van de Koran op de leeftijd van tien jaar en verzocht toen zijn grootvader en vader om zijn onderwijs voort te zetten met de wetenschappen van de Qira'at (recitaties). Beiden stemden toe en stuurden hem naar de stad Tanta (Neder-Egypte) om de wetenschappen van de Koran en de recitaties ('ulum al-Quran wa al-Qira'at) te bestuderen bij Sheikh Muhammad Salim. Hoewel de afstand om naar Tanta te reizen erg ver was, was de jonge student overtuigd en bereid om de lange afstand af te leggen, omdat dit een belangrijke basis zou leggen voor zijn toekomst.

Een dag voor zijn vertrek naar Tanta hoorde de familie over de komst van Sheikh Muhammad Salim naar het Religieus Instituut in Armant om zich hier te vestigen als leraar van recitaties. De mensen ontvingen en verwelkomden hem op de beste manier, omdat hij bekend stond om zijn kennis en bekwaamheden als een geleerde van de Koran. Het was alsof het lot deze geleerde op het juiste moment bij zijn familie bracht. De mensen van de stad richtten in Asfun Al-Matanah een vereniging op om de Edele Koran te bewaren, zodat Sheikh Muhammad Salim les kon geven in het memoriseren van de Koran en de wetenschappen en recitaties ervan. Abdul Basit ging naar hem toe en nam de hele Koran met hem door, en memoriseerde toen Al-Shatibia, dat is de klassieke tekst van de wetenschap van de zeven recitaties.

Carrière[bewerken | brontekst bewerken]

Sheikh Abdul Basit Abdul Samad begon zijn carrière als reciteur van de Koran in Caïro op 23-jarige leeftijd, toen hij werd uitgenodigd om de viering van de geboorte van Sayyida Zainab (moge Allah tevreden met haar zijn) bij te wonen. Op de laatste avond van de viering, werden de gasten begroet door de top reciteurs van die tijd, namelijk Sheikh Abdul Fattah Al-Shashaa'i, Sheikh Mustafa Isma'il, Sheikh Abdul Azim Zahir, Sheikh Abu Al-Aynayn Sha'iisha, en anderen. De jonge Sheikh Abdul Basit probeerde een plaats te vinden tussen het publiek van toehoorders om naar deze beroemde grootheden te luisteren, hen te zien en bij hen te zitten.   

Na middernacht werd Sheikh Abdul Basit vergezeld door een van zijn familieleden, die de verantwoordelijken in de Sayyida Zainab Moskee kende. Hij vroeg hen om toestemming, zodat Sheikh Abdul Basit ook kon reciteren. Hij zei: "Ik stel u een lezer uit Neder-Egypte voor, wiens stem zoet en mooi is, en hij zal tien minuten voor u reciteren." Op dat moment was de moskee helemaal vol en de toehoorders luisterden naar zijn verbazingwekkende stem, die de harten van de toehoorders zozeer in beslag nam dat alle aanwezigen van de moskee boven op zijn stem "Allah Akbar" (God is de grootste) schreeuwden en in die mate dat de pilaren van de moskee trilden door zijn engelachtige stem. Telkens wanneer Sheikh Abdul Basit de recitatie wilde beëindigen met "Sadaqallahul Azim" (Allah de Verhevene heeft de waarheid gesproken), drong het publiek erop aan dat hij zou blijven reciteren en zo ging hij ongeveer twee uur door en beëindigde de recitatie in de vroege ochtend.   

Na deze ervaring begon Sheikh Abdul Basit na te denken over het solliciteren bij het radiostation als Koran reciteur, maar hij aarzelde heel erg vanwege zijn verbondenheid met Neder-Egypte. Maar Allah de Verhevene wilde dat de zoete stem van de Sheikh door de hele wereld gehoord zou worden. Toen hij op de viering reciteerde, werd zijn recitatie opgenomen, en daarom kon hij de opname ervan naar het radiostation sturen. Na het horen van zijn mooie stem en uitstekende prestaties, werd Sheikh Abdul Basit in het jaar 1951 aangesteld als Quran reciteur op de radio.

Bekendheid[bewerken | brontekst bewerken]

Sheikh Abdul Basit begon zijn bekendheid in Caïro te verwerven na slechts een paar maanden de Edele Koran op de radio te hebben voorgelezen. Hij verhuisde van Neder-Egypte naar Caïro in de wijk Sayyida Zainab. De vraag naar een radio steeg om te kunnen luisteren naar de stem van Sheikh Abdul Basit, die de bijnaam " de Gouden Keel" kreeg. Wie in het dorp een radio bezat, zette het volume van de radio op het hoogste niveau, zodat de buren de stem van Abdul Basit ook konden horen als ze in hun huis waren. Hij reciteerde elke zaterdag op de radio van acht uur tot half tien 's avonds. Ook de openluchtbijeenkomsten werden live vanuit de grote moskeeën op de radio uitgezonden.

Nadat Sheikh Abdul-Basit bij de radio was gekomen, besloot hij Saoedi-Arabië te bezoeken om samen met zijn vader de hadj te verrichten. De Saoedi's beschouwden zijn bezoek als een belangrijke gelegenheid en vroegen hem daarom om een aantal opnamen te maken die op de radio zouden worden uitgezonden. Sheikh Abdul Basit aarzelde geen moment en stemde ermee in door verschillende recitaties voor het Koninkrijk Saudi-Arabië op te nemen, waarvan de bekendste werden opgenomen in de Grote Moskee van Mekka en de Moskee van de Profeet, waarna hij "de Stem van Makkah" werd genoemd.

Reizen[bewerken | brontekst bewerken]

Sheikh Abdul Basit Abdul Samad reisde naar verschillende plaatsen, waaronder:

  • Hij reisde naar Pakistan en werd ontvangen door de Pakistaanse president op het vliegveld.
  • In 1955 reisde hij naar Jakarta, Indonesië, waar de mensen hem op de beste manier ontvingen. De moskee was gevuld met aanwezigen en zij stonden buiten de moskee voor een afstand van ongeveer een kilometer. Het plein tegenover de moskee was gevuld met meer dan een kwart miljoen moslims die tot in de vroege ochtend naar de sjeik stonden te luisteren.
  • Hij reisde ook naar Zuid-Afrika, en bij zijn aankomst stuurden ambtenaren radio- en televisiejournalisten op hem af om hem te interviewen.
  • Ook reisde hij naar India om een belangrijke religieuze ceremonie van een van de rijke moslims aldaar bij te wonen. Na zijn aankomst werd Sheikh Abdul Basit geconfronteerd met een aangrijpende situatie. Alle aanwezigen trokken hun schoenen uit en gingen op de grond staan en zij bogen hun hoofd voorover kijkend naar de plaats van onderwerping en hun ogen overstroomden van tranen huilend totdat de Sheikh klaar was met reciteren en zijn ogen tranen van deze nederige houding.
  • Hij reisde ook naar Jeruzalem en las in de Al-Aqsa Moskee, alsook in de Ibrahimi Moskee in Hebron in Palestina en de Umayyad Moskee in Damascus en de beroemdste moskeeën in Azië, Afrika, de Verenigde Staten, Frankrijk en Londen.

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]