Abri en peperbus

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Abri en peperbus
Van Limburg Stirumplein, oktober 2011 Links: Abri; rechts: peperbus
Van Limburg Stirumplein, oktober 2011
Links: Abri; rechts: peperbus
Kunstenaar Frank Halmans
Jaar 1997
Locatie Van Limburg Stirumplein, Amsterdam, Staatsliedenbuurt
Lengte 500 cm
Portaal  Portaalicoon   Kunst & Cultuur

Abri en peperbus is een kunstwerk in Amsterdam Oud-West. Het kunstwerk is opgesteld op het Van Limburg Stirumplein in de Staatsliedenbuurt.

Het kunstwerk van de hand van Frank Halmans bestaat uit twee onderdelen, een tramhokje en een peperbus. Het kunstobject in de vorm van twee gebruiksobjecten kwam na een opdracht van het Amsterdamse Fonds voor de Kunst en Stadsdeel Westerpark. Diezelfde twee instellingen lagen in die periode met elkaar overhoop vanwege de plaatsing van de Drie figuren op straat van Peter Erftemeijer, dat volgens de eerste niet in het straatbeeld past en volgens de tweede wel. Het kunstwerk kwam na een uitgebreide renovatie- en saneringsgolf door de Staatsliedenbuurt heen. De twee kunstwerken worden van elkaar geschieden door een goot waarin de tramrails van tramlijn 10 liggen, die het plein dwars doorsnijdt. Auto’s volgen een rotonderoute.

Abri[bewerken | brontekst bewerken]

Aan de zuidoostkant van de tramrails rees op een cirkelvormig oppervlak met een diameter van ongeveer vijf meter een open wachthokje voor de tram. Het geheel bestaat uit beton, staal, glas en tegelwerk. In het tramhokje zelf zijn geen zitplaatsen; de aanstaande passagier moet daar staan. Aan de buitenzijde zijn echter twee ronde zitbankjes aanwezig, geheel betegeld met tegels in de kleuren wit (binnenkart) en ecru (buitenkant). Boven deze zitbankje beginnen de stalen kolommen waarop het dak in schotelvorm is geplaatst. Midden in de wachtruimte staat eveneens een dragende in dit geval betegelde, kolom van grond tot dak. De ruimten tussen de pilaren is opgevuld met glas. Het ronde dak heeft een grotere diameter dan het vloeroppervlak. Op de vensterbanken staan Sansevieria's van brons.

Peperbus[bewerken | brontekst bewerken]

Op eenzelfde plint van ecru tegelwerk staat in het noordoosten een peperbus. Ook hier dient het tegelwerk voor de afwerking van een zitbakje rondom. Dat zitbankje wordt onderbroken door twee trapjes die leiden naar een spreekgestoelte. Tussen die twee trapjes is ook een lessenaar bevestigd zodat de lezer zijn tekst kan oplezen. Boven de "spreekplaats" is een leeslamp geplaatst.

Abri (mei 2018)
Peperbus (mei 2018)
Zie de categorie Abri en peperbus van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.