Naar inhoud springen

Ackermannfunctie

Zoek dit woord op in WikiWoordenboek
Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Dit is een oude versie van deze pagina, bewerkt door Hoopje (overleg | bijdragen) op 22 mrt 2020 om 09:52. (→‎Eigenschappen: "Triviaal" misschien niet, maar "eenvoudig" zeker wel. Maar de oude versie was niet geheel volledig.)
Deze versie kan sterk verschillen van de huidige versie van deze pagina.

De ackermannfunctie (genoemd naar Wilhelm Ackermann) is een voorbeeld van een totale, berekenbare functie die niet primitief recursief is. Het is een van de bekendste voorbeelden van een functie die meer dan exponentieel stijgt.

Definitie

De ackermannfunctie heeft twee natuurlijke getallen en als argumenten en is als volgt[1] (recursief) gedefinieerd:

Eigenschappen

Deze functie is voor alle waarden van en gedefinieerd, dat wil zeggen dat voor alle waarden van en de berekening ooit stopt. Dat is het geval omdat in elke recursieve aanroep van de functie ofwel het eerste argument daalt, ofwel het eerste argument gelijk blijft en het tweede argument daalt. Ook in het tweede geval daalt het eerste argument uiteindelijk, namelijk als tot 0 gedaald is. Daardoor treedt altijd ooit het basisgeval op.

De ackermannfunctie neemt al bij kleine waarden van en zeer grote waarden aan: de waarden (4, 3) als invoer leveren een getal op met meer cijfers dan er elementaire deeltjes in het zichtbare heelal zijn.

Voorbeeld

De ackermannfunctie van en wordt als volgt berekend:

hierin is

dus

Referenties

  1. versie van Rózsa Péter