Adelaide United

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
(Doorverwezen vanaf Adelaide United FC)
Adelaide United
Adelaide United
Naam Adelaide United Football Club
Bijnaam The Reds, United
Opgericht 12 september 2003
Stadion Hindmarsh Stadium, Adelaide
Capaciteit 16.500
Voorzitter Vlag van Nederland Piet van der Pol
Trainer Vlag van Australië Carl Veart
Competitie A-League
Thuis
Uit
Portaal  Portaalicoon   Voetbal

Adelaide United is een Australische voetbalclub uit Adelaide in de staat Zuid-Australië. De club werd op 12 september 2003 opgericht. Het thuisstadion van Adelaide United is het Hindmarsh Stadium, dat een capaciteit van 16.500 plaatsen heeft.

Adelaide United is een van de vier clubs die in 2004 na de opheffing van de National Soccer League de overstap naar de nieuwe A-League maakte. De andere drie clubs zijn Perth Glory, Newcastle United Jets en New Zealand Knights.

In september 2006 contracteerde Adelaide United de Braziliaan Romário, die in de jaren negentig van de twintigste eeuw faam had gemaakt als aanvaller bij PSV Eindhoven, FC Barcelona en het Braziliaans nationaal elftal. De overeenkomst tussen de club en de Braziliaan werd aangeduid als "het grootste contract in de geschiedenis van het Australische voetbal". Romário werd voor vier weken gecontracteerd als gastspeler, wat mogelijk was doordat volgens de reglementen van de Australische voetbalbond clubs per seizoen twee spelers voor een maand mogen vastleggen. Hoofddoel voor de Braziliaan om bij Adelaide United te tekenen was zijn jacht om het aantal van duizend doelpunten in zijn carrière als profvoetballer te bereiken. Een groot succes was de periode van Romário bij Adelaide United echter niet en in vijf wedstrijden maakte de Braziliaan slechts één doelpunt.

In 2007 was Adelaide United samen met Sydney FC de eerste Australische deelnemer aan de AFC Champions League na de overstap van Australië van de Oceanische voetbalbond OFC naar de Aziatische voetbalbond AFC op 1 januari 2007.

Erelijst[bewerken | brontekst bewerken]

2006, 2016
2014, 2018, 2019
2006, 2007
Finalist in 2008

Bekende (oud-)spelers[bewerken | brontekst bewerken]

Nederlanders[bewerken | brontekst bewerken]

Australiërs[bewerken | brontekst bewerken]

Brazilianen[bewerken | brontekst bewerken]

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]