Adjudant (Oeteldonk)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

De Adjudant of D'n Adjudant van de Prins is een carnavalesk persoon uit het carnaval van Oeteldonk. De officiële aanspreektitel van deze persoon luidt "Adjudant van Z.K.H. Prins Amadeiro". De huidige adjudant van Prins Amadeiro XXVI draagt de naam Hertog Le Blanc du Nicolaï en de rol wordt sinds maart 2019 vervuld door een persoon die in het dagelijks leven de naam Jurriaan de Widt draagt.

De Adjudant draagt dezelfde kleding als de prins, behalve de sjerp en het prinsenkruis. De sjerp van de adjudant heeft de kleuren rood, wit en geel.

De Adjudant bevindt zich continu aan de zijde van Prins Amadeiro en draagt zorg voor het welzijn van de Prins in de breedste zin van het woord. Dit alles in overleg met de Korporaal van ut Gevollug en Driek Pakaon. Hij zorgt ervoor dat alle egards tegenover de Prins in acht worden genomen. Hij kan echter niet zonder de Prins optreden.

De Adjudant kan zich buiten het programma onder het volk mengen, maar dan wel incognito. Hij moet zijn officiële kleding uit doen en moet dan in boerenkiel. Ze dienen dan zich naargelang van hun waardigheid gedragen.