Adriaan Brock

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Adriaan Brock
Algemene informatie
Volledige naam Adriaan Cornelis Brock
Geboren 26 augustus 1775
Geboorteplaats Sint-Oedenrode
Overleden 7 mei 1834
Overlijdensplaats Sint-Oedenrode
Land Nederland
Beroep Historicus, huisschilder, koster, kaarsenmaker
Werk
Stroming Romantiek
Portaal  Portaalicoon   Geschiedenis

Adriaan Cornelis Brock (Sint-Oedenrode, 26 augustus 1775 - 7 mei 1834) was een Brabantse historicus uit de negentiende eeuw. Hij werd onder meer bekend door zijn studie over zijn geboortedorp, Beschryving der Vryheid St-Odenrode, die echter pas in 2003 werd uitgegeven.

Brock studeerde aan de Leuvense universiteit en was eigenaar van de Fratershof in Sint-Oedenrode. Hij oefende een breed scala aan taken en ambachten uit. Zo was hij huisschilder, koster en kaarsenmaker. Hij was daarnaast als historicus actief en schreef meerdere manuscripten over Sint-Oedenrode en de Meierij van 's-Hertogenbosch. Daarnaast was hij als correspondent actief voor het Aardrijkskundig Woordenboek van A.J. van der Aa.

Brock is tot de romantische stroming te rekenen. Zo vervormde hij het Klein Kasteel te Deurne tot het nooit bestaan hebbende Slot van Peelland.

Brock was niet gehuwd en had geen kinderen.

Bibliografie[bewerken | brontekst bewerken]

  • Beschrijving der Meijerij. Historische beschrijving van de Meijerij (circa 1825)
  • De Stad en Meyerij van 's-Hertogenbosch of derzelver beschryving
  • Beschryving der Vryheid St.Oden-Rode, Behelzende verhandeling der merkwaardighede en gewichtigste gebeurtenissen van dit dorp, 2 delen (1832, uitgegeven in 2003)