Naar inhoud springen

Adriaen van Overbeke

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Dit is een oude versie van deze pagina, bewerkt door Bitbotje (overleg | bijdragen) op 6 mei 2019 om 10:36. (→‎Weblinks: Lint-fouten: Wikilink in externe link (help mee) met AWB)
Deze versie kan sterk verschillen van de huidige versie van deze pagina.
Adriaen van Overbeke
Persoonsgegevens
Bijnaam Meester van de Antwerpse Kruisiging
Geboren ?
Overleden in of na 1529
Geboorteland (Wapen van het Hertogdom Brabant Hertogdom Brabant)
Habsburgse Nederlanden
Beroep(en) Kunstschilder
Oriënterende gegevens
Jaren actief 1508-1529
Stijl(en) Vlaamse Primitieven - Antwerpse Maniëristen
RKD-profiel
Portaal  Portaalicoon   Kunst & Cultuur
Adriaen van Overbeke, Piëta, Nationaal Museum van Warschau.

Adriaen van Overbeke was een Brabants kunstschilder die werkte in de stijl van het Antwerps maniërisme en werkzaam was in Antwerpen vanaf 1508 tot 1513. Hij werd als vrijmeester vermeld in de liggeren van de Antwerpse Sint-Lucasgilde vanaf 1508. Van Overbeke woonde in het "Schylt van Engeland" in de Keizerstraat in Antwerpen. Tussen 1513 en 1529 voerde hij gedocumenteerde opdrachten uit voor retabels in Kempen. (Noord-Rijnland-Westfalen).[1] In 1522 had hij twee leerlingen. Na 1529 wordt hij niet meer vermeld in de archieven.

In recent onderzoek werd deze meester geassocieerd met de Meester van de Antwerpse Kruisiging.[2]

Hij schildert bijzonder tengere, lange figuren. De gelaatstrekken zijn weinig gekarakteriseerd. Het gelaat is ook vrij langwerpig en wordt vaak nog verlengd met een baard.[3] Zijn werk doet nog sterk gotisch aan en voegrenaissancistische elementen ontbreken.[4]

Naast het drieluik met de Kruisiging in de kapel van het Maagdenhuis in Antwerpen,[5] is het St.-Annaretabel in de Propsteikirche in Kempen van zijn hand. Eveneens in Kempen werd er in 1529 een St.-Jozefretabel besteld maar dat is niet bewaard gebleven.