Naar inhoud springen

Adrie de Graaf

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Adrie de Graaf
Volledige naam Adriaan Cornelis de Graaf
Geboren 28 april 1902, Haarlemmermeer
Overleden 17 april 1945, Sijbekarspel
Groep Binnenlandse Strijdkrachten

Adriaan Cornelis (Adrie) de Graaf (Haarlemmermeer, 28 april 1902Sijbekarspel, 17 april 1945) was een Nederlandse verzetsstrijder in West-Friesland. De Graaf overleed op 42-jarige leeftijd. De A.C. de Graafweg (N241) is vanwege zijn verdiensten in het verzet naar hem vernoemd.

De Graaf, die bijnamen gebruikte als A 3, Cor en Oom Cor, was boer en wethouder in de Wieringermeer. Tevens vervulde hij een centrale rol in de Gereformeerde Kerk van diezelfde plaats. Tijdens de bezetting ontpopte hij zich tot verzetsman en werd in oktober 1943 laadmeester voor de Binnenlandse Strijdkrachten. Hierbij coördineerde hij de verdere distributie van wapens die vanuit Engeland gedropt werden. Tevens was hij voedselofficier. Vanwege zijn verzetswerk was hij ondergedoken.

Op 17 april 1945, de dag dat de Wieringermeer door de Duitsers onder water werd gezet, kwam De Graaf vanuit zijn onderduikadres terug naar de Wieringermeer om onder andere de evacuatie van zijn gezin te regelen en materialen veilig te stellen. De Duitsers die alle uitgangen bewaakten, arresteerden hem en De Graaf werd op transport gesteld naar Hoorn. Volgens een Duits rapport: doordat hij tijdens dit transport heeft proberen te vluchten, werd hij door een lid van de Landwacht neergeschoten. Maar getuigen melden van een brute moord - neergeschoten van zijn fiets.

De A.C. de Graafweg (N241), naar hem vernoemd, is een blijvende herinnering aan hem en aan het Verzet in West-Friesland. In Wognum werd in 1953 als gedenkteken aan hem het monument voor A.C. de Graaf geplaatst.