Advies- en Meldpunt Kindermishandeling

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Jump to search

Het Advies- en Meldpunt Kindermishandeling (AMK) was tot eind 2014 een Nederlandse organisatie die meldingen van vermoede kindermishandeling registreerde, daar advies over gaf en zo nodig actie op ondernam.

Werkwijze[bewerken]

De meldpunten hebben een telefoonnummer waar iedereen naartoe kan bellen met een vermoeden van kindermishandeling. Het centrum accepteert meldingen van iedereen en motiveert dit met volgende reden:

"Meestal vertellen mishandelde kinderen of degene die hen mishandelt niet uit zichzelf over de situatie. Voor hen is het van groot belang dat mensen in hun omgeving de mishandeling opmerken en er iets aan doen."

Er zijn verschillende redenen te noemen waarom meldingen van kindermishandeling niet bij de meldpunten komen.[1]

  1. twijfels over de juistheid van het vermoeden van de mishandeling.
  2. angst voor de gevolgen van de melding voor de melder.

Organisatie[bewerken]

Elke provincie en grootstedelijke regio heeft een eigen Advies- en Meldpunt Huiselijk Geweld en Kindermishandeling (AMHK), allen bereikbaar via hetzelfde landelijke telefoonnummer: 0800 - 2000.

De meldpunten zijn min of meer de opvolgers van het Bureau Vertrouwensartsen die vroeger meldingen registreerde. De meldpunten waren ondergebracht bij de Bureaus jeugdzorg, maar zijn per 1 januari 2015 samen met de Steunpunten Huiselijk Geweld opgegaan in de landelijke organisatie Veilig Thuis.

Gemeenten verantwoordelijk: Jeugdwet[bewerken]

Per 1 januari 2015 is de Jeugdwet in werking getreden. Gemeenten zijn vanaf dat moment verantwoordelijk voor de jeugdhulp. Zij kunnen de zorg dichter bij de inwoners organiseren, maar ook eenvoudiger en goedkoper. De nieuwe organisatie van de jeugdhulp is vastgelegd in de Jeugdwet. Per 1 januari 2015 zijn het Advies- en Meldpunt Huiselijk Geweld en Kindermishandeling (AMHK) en het Steunpunt Huiselijk Geweld opgegaan in een nieuwe, landelijke organisatie 'Veilig Thuis'.

Vlaanderen[bewerken]

Externe link[bewerken]