Agostino Barbarigo

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Agostino Barbarigo
Portret door Giovanni Bellini
Doge van Venetië
Periode 1486 - 1501
Voorganger Marco Barbarigo
Opvolger Leonardo Loredano
Dynastie {{{dynastie}}}
{{{heraldiek}}}
{{{heraldiek-uitleg}}}
Portaal  Portaalicoon   Geschiedenis

Agostino Barbarigo (ca. 142020 september 1501) was doge van Venetië vanaf 1486 tot aan zijn dood.

Biografie[bewerken | brontekst bewerken]

In 1496 creëerde Brabarigo een Italiaanse coalitie om Karel VIII van Frankrijk terug te dringen uit Italië, wat leidde tot de Slag bij Fornovo tijdens de Franse terugtrekking uit Italië. Tijdens zijn regeerperiode richtte Venetië meerdere verdedigingswerken op in Romagna en annexeerde Cyprus.

Zijn relaties met de Ottomaanse sultan Bayezid II waren aanvankelijk vriendschappelijk, maar werden vanaf 1492 steeds vijandelijker. Uiteindelijk leidde dit tot een oorlog in 1499. De Venetiaanse handelaren in Istanboel werden gearresteerd, terwijl Bosnische troepen Dalmatia binnenvielen en Zadar bereikten. De Venetiaanse vloot werd verslagen tijdens de Slag bij Zonchio en de Republiek verloor haar basis in de stad Lepanto. Vlak daarna verloor het ook de basissen in Modone en Corone. Alle tussenstoppen voor de handelsschepen die reisden naar Lepanto waren daardoor verdwenen.

Na vier jaar oorlog werd er een vredesverdrag getekend in 1503, waarbij Venetië in Morea alleen Nauplion, Patras en Monemvasia behield.

Voorganger:
Marco Barbarigo
Doge van Venetië Opvolger:
Leonardo Loredano