Agouti-related peptide

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
AgRP

Het agouti-related protein, ook wel het agouti-related peptide (AgRP) genaamd, is een neuropeptide dat geproduceerd wordt in de hersenen (in de nucleus arcuatus van de hypothalamus) door het AgRP/NPY-neuron. Dit peptide stimuleert de eetlust en vertraagt de stofwisseling. Het is een van de krachtigste en meest langwerkende stimulantia voor voedselinname. Toenemende kennis over de rol die het AgRP speelt bij gewichtstoename kan mogelijk bijdragen aan het ontwikkelen van farmaca voor de behandeling van obesitas.

De niveaus van zowel AgRP en NPY nemen toe tijdens vasten, na voedselinname nemen deze niveaus af. De trekstimulerende effecten van AgRP worden tegengegaan door het hormoon leptine. Vetcellen (adipocyten) scheiden leptine uit na voedselinname. Dit hormoon is werkzaam in de nucleus arcuatus en belemmert het uitscheiden van agRP door het agRP/NPY-neuron.

AgRP is een inverse agonist van de melanocortinereceptoren (meer bepaald de receptoren MC3-R en MC4-R). Een inverse agonist hecht aan dezelfde receptoren als de agonist maar oefent een tegengestelde werking uit. Dit inverse agonisme van AgRP gaat de effecten van melanocortine-agonisten tegen (zoals het melanocytstimulerend hormoon, α-MSH). Normalerwijze zorgt α-MSH voor de vorming van pigment door pigmentcellen (melanocyten), dit effect wordt eveneens geremd door AgRP.