Ah! My Goddess!

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Oh My Goddess!
ああっ女神さまっ
(Aa Megami-sama)
Doelgroep Seinen
Genre Fantasy, Romantische komedie
Manga
Mangaka Kosuke Fujishima
Uitgever Vlag van Japan Kodansha
Publicatie in Afternoon
Originele publicatie 25 augustus 1988 – 25 april 2014
Delen 48
OVA: Oh My Goddess!
Regie Hiroaki Gōda
Studio AIC
Afleveringen 5
Publicatie Vlag van Japan 2 februari 1993 - 17 mei 1994
Lengte 153 minuten (totaal)
Tv-anime: The Adventures of Mini-Goddess
Regie Hiroko Kazui
Yasuhiro Matsumura
Studio Oriental Light and Magic
Distributeur Vlag van de Verenigde Staten Geneon
Netwerk Vlag van Japan WOWOW
Originele uitzending 6 april 1998 – 29 maart 1999
Afleveringen 48
Film: Ah! My Goddess The Movie
Regie Hiroaki Gōda
Producer Seiichi Horiguchi
Kinya Watanabe
Tsuyoshi Yoshida
Muziek Shirou Hamaguchi
Studio AIC
Première Vlag van Japan 21 oktober 2000
Lengte 105 minuten
Tv-anime: Ah! My Goddess
Regie Hiroaki Gōda
Studio AIC
Netwerk Vlag van Japan TBS
Originele uitzending 6 januari 2005 –
Afleveringen 26 (24 + 2 OVA)
Tv-anime: Ah! My Goddess: Everyone Has Wings
Regie Hiroaki Gōda
Studio AIC
Netwerk Vlag van Japan TBS
Originele uitzending 6 april 2006 –
Afleveringen 24 (22 + 2 OVA)
OVA: Tatakau Tsubasa (Fighting Wings)
Regie Hiroaki Gōda
Studio AIC
Distributeur Bandai Visual
Afleveringen 2
Publicatie Vlag van Japan 8 december 2007
Lengte 48 minuten (totaal)

Oh My Goddess! (Japans kanji: ああっ女神さまっ - romaji: Aa! Megami-sama!) is een manga door Kosuke Fujishima. Het verhaal is verwerkt tot een OVA-reeks, verscheidene anime-series en een anime-film.

Inhoud[bewerken | brontekst bewerken]

Universiteitsstudent Keiichi Morisato wordt door een godin, Belldandy, bezocht om een enkele wens te doen. Keiichi denkt echter dat dit een grap is, en vraagt de godin schertsend om voor altijd bij hem te blijven. Hierop trekt Belldandy tot Keiichi's grote verbazing daadwerkelijk bij hem in. De manga en anime vertellen het verloop van de relatie tussen Keiichi en Belldandy, elk op hun eigen manier.

De benaming Belldandy is de verengelsde versie van het originele fonetisch Japanse ベルダンディー -, 'Berudandii', op zijn beurt een fonetische vertaling van het Europese Verdandi of Verthandi. Samen met de personages Urd en Skuld is deze afkomstig uit het pantheon van de Noords/Germaanse mythologie. Het drietal komt daar voor als schikgodinnen of 'Norns' (respectievelijk van heden, verleden en toekomst), die onder meer de voortgang van de tijd beheren. Hoewel dit voor de manga eveneens geldt, zijn hun persoonlijkheden in de strip slechts zeer losjes op de oorspronkelijke mythologische personages gebaseerd.

Media[bewerken | brontekst bewerken]

Manga[bewerken | brontekst bewerken]

Oorspronkelijk startte Oh My Goddess! als een spin-off van de manga You're under arrest van dezelfde auteur. De manga liep in het seinen mangamagazine Afternoon van 1988 tot 2014 en is gebundeld in 48 delen.

OVA[bewerken | brontekst bewerken]

De OVA bestaat uit 5 afleveringen. Deze vertelt de verhaallijn uit het begin van de manga, maar geeft er uiteindelijk een eigen draai aan.

Adventures of Mini-Goddess[bewerken | brontekst bewerken]

Deze tv-reeks, die 48 afleveringen telt, is getekend in komische super-deformed-stijl. De afleveringen duren elk 7 minuten en hebben qua verhaallijn nauwelijks raakvlakken met de manga.

Film[bewerken | brontekst bewerken]

Verschillende plotelementen uit de manga werden gebruikt in de eerste Ah! My Goddess speelfilm uit 2000 (de titel werd hierbij voor het eerst gewijzigd in de Engelstalige titel zoals die voortaan zou worden gebruikt). Het scenario staat echter op zichzelf.

Anime serie[bewerken | brontekst bewerken]

In 2005 werd de anime televisieserie Ah! My Goddess uitgezonden in Japan. Net als de Oh My Goddess! OVA werd deze geproduceerd door AIC en in Amerika uitgegeven door Media Blasters. Deze versie houdt zich beter aan de originele manga dan de OVA, alhoewel er nog steeds kleine verschillen bestaan. Deze verschillen bestaan voornamelijk uit dingen die men ongeschikt voor televisie vond. Alhoewel er maar 24 afleveringen en één terugblik zijn uitgezonden, had de dvd-uitgave van de serie twee extra afleveringen die nooit op televisie vertoond zijn.

Everyone Has Wings[bewerken | brontekst bewerken]

Een tweede seizoen genaamd Ah! My Goddess: Everyone Has Wings (Japans: ああっ女神さまっ それぞれの翼 - Aa! Megami-sama: Sorezore no Tsubasa) dat voor het eerst op 6 april 2006 uitgezonden werd, sluit direct aan op seizoen één. De Engelse dvd-uitgave draagt als ondertitel "Flights of Fancy".

Regisseur Hiroaki Gohda heeft gezegd dat hij graag zo veel mogelijk van de manga wil verfilmen, wat meerdere seizoenen waarschijnlijk maakt.

Tatakau Tsubasa[bewerken | brontekst bewerken]

Ter gelegenheid van het 20-jarig jubileum van "Ah! My Goddess" is in december 2007 een 2-delige OVA uitgebracht genaamd: 闘う翼 - Tatakau Tsubasa (Fighting Wings). Het is gebaseerd op de zogenaamde "Angel Eater"-arc uit de manga. Deze dvd is vooralsnog alleen in het japans.