Ahhiyawa

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Aḫḫiyawa is in de Hettitische taal (Nešili) de benaming voor een nog niet met zekerheid geïdentificeerd Egeïsch koninkrijk. De koning van Aḫḫiyawa wordt ten minste één maal als 'broeder' aangesproken binnen de bewaard gebleven Hettitische correspondentie en daarmee dus als een gelijkwaardige partner beschouwd. Deze titel is anderszins voorbehouden aan de heersers van Egypte, Babylonië, Mitanni en Assyrië. Of Aḫḫiyawa daadwerkelijk een dergelijke positie bekleedde is echter niet zeker; de hittitoloog Trevor Bryce stelt dat de titel "broeder" binnen het verband van de correspondentie kan worden opgevat als "ad-hocdiplomatie". De waarschijnlijke schrijver van de brief (Hattusili III) zou op zoek zijn geweest naar bevestiging van zijn eigen titel als "Groot Koning". Daarnaast lijkt de retoriek van de brief gebruik te maken van vleierij.

Aḫḫiyawa controleerde waarschijnlijk een bruggenhoofd op het vasteland van Klein-Azië rond de stad Milawata of Millawanda. Achter deze naam gaat hoogstwaarschijnlijk Milete schuil. De stad is ten minste eenmaal platgebrand door de Hettiten (Mursili II) na onenigheden in West-Anatolië.

Sommigen beschouwen Aḫḫiyawa als de Hettitische naam voor wat wij als het 'Myceens grondgebied' of het 'Griekse thuisland' in de Late Bronstijd aanduiden. Hier is echter nog geen hard bewijs voor. De probleemstelling die zich bezighoudt met de identificatie van het koninkrijk wordt ook wel het "Aḫḫiyawa vraagstuk" genoemd of in het Engels "The Aḫḫiyawa Question'. De naam staat o.a. vermeld in een Tawagalawa brieftablet van Hattusilis III uit 1260 v.Chr.

Zie ook[bewerken]