Ailurofobie

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Esculaap Neem het voorbehoud bij medische informatie in acht.
Raadpleeg bij gezondheidsklachten een arts.

Ailurofobie (Oudgrieks: αἴλουρος aílouros, kat en φόβος phóbos, angst/vrees)[1] is een specifieke fobie, de ziekelijke vrees voor katten.[2][3]

Mogelijk bestaat bij iedereen een zekere oerangst voor katten, omdat het roofdieren zijn, maar van een echte fobie is pas sprake als een persoon zo bang is dat hij katten zo veel mogelijk mijdt of in confrontatie met de dieren zelfs paniekaanvallen krijgt.

Juist bij katten speelt een probleem dat de verschijnselen alleen maar erger maakt. Katten zijn voor contact afhankelijk van oogcontact; katten kijken elkaar altijd aan. Honden bijvoorbeeld beginnen direct te snuffelen. Mensen met ailurofobie zitten de hele tijd naar de kat te kijken vanwege hun angst; de kat denkt echter dat je contact met hem/haar zoekt en komt dan ook naar de desbetreffende persoon toe.

Meestal kan de fobie, die zich op ernstige wijze kan openbaren, met behulp van psychologische begeleiding worden verholpen. De wijze waarop dit gebeurt is afhankelijk van de persoon en de manier waarop de fobie is ontstaan. [4]

Een aantal historische personen die waarschijnlijk leden aan ailurofobie waren Napoleon Bonaparte, Julius Caesar,[5] Genghis Khan, Benito Mussolini en Adolf Hitler. Ook La Toya Jackson en Jodie Foster lijden aan ailurofobie.[6]

Mythes en verhalen[bewerken]

Een oud verhaal gaat dat katten adem kunnen stelen; ze gaan op je borstkas liggen en houden de adem van je weg. Dat klopt natuurlijk niet; de druk van het gewicht van de kat kan er wel voor zorgen dat de inspanning om adem te halen te groot kan worden.

Literatuurverwijzingen[bewerken]

  1. Liddell, H.G. & Scott, R. (1940). A Greek-English Lexicon. revised and augmented throughout by Sir Henry Stuart Jones. with the assistance of. Roderick McKenzie. Oxford: Clarendon Press.
  2. Anderson, D.M. (2000). Dorland’s illustrated medical dictionary (29ste uitgave). Philadelphia/London/Toronto/Montreal/Sydney/Tokyo: W.B. Saunders Company.
  3. Everdingen, J.J.E. van, Eerenbeemt, A.M.M. van den (2012). Pinkhof Geneeskundig woordenboek (12de druk). Houten: Bohn Stafleu Van Loghum.
  4. Omschrijving van de psychologische benadering en behandeling van kattenfobie op NCBI-pubmed
  5. Ailurofobie bij Napoleon en Caesar
  6. Bekende personen die aan Ailurofobie lijden