Air Miles

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
(Doorverwezen vanaf Airmiles)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Air Miles (vliegmijlen) is een internationale organisatie van loyaliteitsprogramma's. Air Miles vinden hun oorsprong in het Verenigd Koninkrijk en zijn in meerdere landen beschikbaar. Met name in Canada zijn ze erg populair; meer dan de helft van alle huishoudens spaart daar Air Miles.

Nederland[bewerken]

De Nederlandse Air Miles-organisatie is Loyalty Management Netherlands B.V., opgericht in 1994. Er zijn drie aandeelhouders: Shell, Ahold Delhaize en Praxis.[1] Diverse van oorsprong Nederlandse bedrijven werken eraan mee. Spaarpunten genaamd "Air Miles" hebben een varierende inwisselwaarde. In het buitenland is het sparen voor vliegtickets (zeer) populair. In Nederland ligt de nadruk op korting op producten, reizen en dagattracties.

Sparen alleen buiten de luchtvaart[bewerken]

Air Miles kunnen in Nederland worden gespaard bij diverse bedrijven. Bij aankoop toont de klant zijn Air Miles kaart of digitale Air Miles kaart in de app. Het deelnemende bedrijf bepaalt hoeveel Air Miles de spaarder ontvangt en geeft het aantal gespaarde Air Miles periodiek door aan de Air Miles-organisatie. Momenteel[wanneer?] bestaan de partners uit Albert Heijn, Shell, Praxis, Etos, Essent en Mastercard. Bij sommige aankopen worden Bonus Miles verstrekt. Deze Bonus Miles zijn niets anders dan gewone Air Miles, maar ze worden verstrekt als speciale actie, naast de reguliere verstrekking.

Deelnemers[bewerken]

  • Albert Heijn, Etos en Praxis geeft één Air Mile bij besteding van elke twee euro.
  • Tankstations van Shell geven één Air Mile voor elke liter brandstof die je tankt en op Shell V-Power twee Air Miles per liter. En bij elke 2 euro die je uitgeeft in de Shellshop ontvang je één Air Mile.
  • Essent heeft het klantprogramma Thuisvoordeel, waarbij klanten die meedoen Air Miles kunnen sparen. Hoeveel dat er minimaal zijn op jaarbasis, hangt af van het aantal jaar dat men klant is
  • Bij Mastercard ontvang je bij elke betaling in het buitenland van 5 euro één Air Mile.

Saldo en transacties[bewerken]

Via 'mijn Air Miles' op airmiles.nl kunnen spaarders hun saldo en recente transacties inzien. Ook is het hier mogelijk om persoonlijke gegevens te wijzigen, Air Miles over te boeken naar andere spaarders en een goed doel te steunen. Het saldo wordt ook vermeld in de tweewekelijkse e-mail nieuwsbrief 'Air Miles Deals'.

Er is ook een Air Miles-app voor iOS en Android.

Spaarders kunnen een eigen account hebben. Het is ook mogelijk dat twee of meer personen (vaak uit hetzelfde gezin) hetzelfde account delen, zodat de Air Miles worden samengevoegd. Sinds 2012 is het mogelijk extra mensen uit te nodigen om samen te sparen.

Inwisselen[bewerken]

Hoewel Air Miles oorspronkelijk bedoeld waren voor het bijeensparen van een vliegreis, zijn er nu[wanneer?] veel meer geschenken en diensten te verkrijgen, bijvoorbeeld tickets voor evenementen, een bioscoopkaart, een verblijf in een bungalowpark, toegangsbewijzen voor attractieparken of diverse artikelen uit de Air Miles Shop. Ook bij de spaarpartners Albert Heijn en Etos kunnen Air Miles ingewisseld worden voor actiekorting op bepaalde producten. Bij Shell en Praxis is het zelfs altijd mogelijk met Air Miles korting te tanken of aankopen te doen. Een actueel overzicht van de inwisselmogelijkheden staat op de Air Miles site. Gespaarde Air Miles moeten binnen 5 jaar ingewisseld worden, daarna komen ze te vervallen.

Sparen en inwisselen voor een goed doel[bewerken]

Het is ook mogelijk Air Miles te sparen voor een goed doel. Stichting AAP, Nationaal Fonds Kinderhulp, War Child en Justdiggit worden ondersteund door Air Miles. Spaarders kunnen al hun gespaarde Air Miles direct aan een goed doel geven of ervoor kiezen een zelfgekozen aantal Air Miles te schenken. Voor elke 1.000 Air Miles ontvangt het goede doel 5 euro.

Geschiedenis[bewerken]

Air Miles werden in Nederland in 1994 geïntroduceerd. In de beginjaren, 1994-1998, werd er veel gespaard. De nadruk ligt sindsdien echter niet alleen op sparen maar ook op inwisselen. Een aantal van de oorspronkelijke deelnemende bedrijven heeft inmiddels plaatsgemaakt voor een nieuwe lichting deelnemers. Het aantal spaarders in het programma groeit nog steeds. Anno 2018 telt Nederland meer dan 4 miljoen actieve Air Miles spaarders.

Alternatieven[bewerken]

In navolging van Air Miles zijn door concurrenten andere klantenkaarten ontwikkeld: Freebees (BP, Kijkshop, Sixt en Weekendcompany.nl) en Power Points (Total).

Zie ook de Bonuskaart.

Externe link[bewerken]