Akishino

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Akishino en Kawashima Kiko

Prins Akishino van Japan (Japans: 秋篠宮文仁親王殿下, Akishino-no-miya Fumihito shinnō denka) (Tokio, 30 november 1965) is de tweede zoon van keizer Akihito en keizerin Michiko van Japan. Hij is ook bekend als prins Fumihito.

Jeugd en opleiding[bewerken]

Prins Akishino werd geboren in Tokio (Chiyoda) op 30 november 1965. Hij heeft een oudere broer, kroonprins Naruhito en een jongere zus prinses Sayako. Hij begon zijn opleiding op de Gakushuin school, en vervolgde zijn opleiding op de Gakushuin universiteit, waar hij rechten en biologie studeerde. Tevens studeerde hij ichtyologie aan de Universiteit van Oxford. In 1996 ontving de prins een doctoraat in de ornithologie.

Huwelijk en gezin[bewerken]

Op 29 juni 1990 trouwde prins Akishino met Kiko Kawashima. Prins Akishino en Prinses Kiko hebben twee dochters en een zoon:

In september 2006 werd prins Akishino voor de derde keer vader. Het geslacht van dit kind was belangrijk voor de troonopvolging, omdat de Japanse troonsopvolging via de mannelijke lijn gaat. Als geen van Akihito's zonen mannelijk nageslacht zou nalaten, zou de Japanse keizerlijke familie 'uitsterven' aangezien vrouwelijke leden van de familie de titel prinses verliezen bij hun huwelijk, al was er in deze periode discussie over aanpassing van deze regel. Prins Akishino is op dit moment tweede in de rang van de troonopvolging, na zijn broer, kroonprins Naruhito.

Er was sinds 1965 geen jongen meer geboren in de Japanse keizerlijke familie. Prins Hisahito is de derde in de lijn van de troonopvolging.