Akkad

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Kaart van het Midden-Oosten met de uitbreiding van het Akkadische Rijk, de ligging van het gebied Akkad en de locatie van de stad Akkad (bij benadering)

Akkad (ook wel geschreven als Akkade of Agade) was de hoofdstad van het Akkadische Rijk, de belangrijkste macht in Mesopotamië aan het eind van het derde millennium v.Chr. Akkad is alleen bekend uit schriftelijke bronnen. De precieze ligging van Akkad is onbekend, maar onderzoekers hebben een aantal archeologische vindplaatsen aangewezen die Akkad zouden kunnen zijn. De meest recente voorstellen plaatsen Akkad ten oosten van de Tigris.

Akkad in schriftelijke bronnen[bewerken]

Voordat Akkad werd geïdentificeerd in spijkerschriftteksten uit Mesopotamië was de stad enkel bekend uit Genesis 10:10, waar de naam geschreven werd als אַכַּד (Accad).[1] De stad is inmiddels bekend uit meer dan 160 spijkerschriftteksten, daterend van de Akkadische periode zelf (2350–2170 of 2230–2050 v.Chr., volgens respectievelijk de Midden- of Korte Chronologie[2]), tot aan de zesde eeuw v.Chr. De naam van de stad wordt gespeld als a-ga-dèKI of URIKI, wat vertaald wordt als Akkad, Akkade of Agade.[3] De betekenis van de naam is onbekend.[4] De etymologie van a-ga-dè is ook onbekend maar niet van Akkadische oorsprong. In plaats daarvan is een Sumerische, Hurritische of Lullubische etymologie voorgesteld. De niet-Akkadische oorsprong van de plaatsnaam duidt erop dat de stad mogelijk al in pre-Sargonische tijd werd bewoond. Dit wordt ondersteund doordat de stad ook al in een pre-Sargonische jaarnaam wordt genoemd.[1] De inscriptie op het Bassetkibeeld vermeldt dat de inwoners van Akkad een tempel voor Naram-Sin bouwden nadat deze een opstand tegen zijn heerschappij onderdrukt had.[5]

Zie ook[bewerken]

Bronnen, noten en/of referenties
  1. a b Wall-Romana, Christophe. "An Areal Location of Agade." Journal of Near Eastern Studies 49/3 (1990), pp 205–245.
  2. Pruß, Alexander. "Remarks on the Chronological Periods" Atlas of Preclassical Upper Mesopotamia, eds. Marc Lebeau en Martin Sauvage. Subartu, 13. Turnhout: Brepols, 2004. ISBN 2503991203
  3. Sallaberger, Walther en Westenholz, Aage. Mesopotamien: Akkade-Zeit und Ur III-Zeit. Orbis Biblicus et Orientalis, 160/3. Göttingen: Vandenhoeck & Ruprecht (1999). ISBN 352553325X.
  4. Foster, Benjamin R. "Akkad (Agade)." The Encyclopedia of Ancient History, ed. Roger S. Bagnall. Chicago: Blackwell.
  5. Van de Mieroop, Marc. A History of the Ancient Near East, ca. 3000–323 BC. Second Edition. Blackwell History of the Ancient World. Malden: Blackwell, 2007. ISBN 9781405149112.