Akoestisch instrument

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Akoestische gitaar

Een akoestisch instrument is een muziekinstrument waarbij het geluid versterkt wordt met behulp van een (houten) klankkast, dit in tegenstelling tot elektrische versterking van muziek.

Een liveoptreden van een band wordt akoestisch of met een Engels woord unplugged genoemd wanneer het optreden zonder hulp van elektrische versterking plaatsvindt. De toevoeging "akoestisch" is er typisch een die in de popmuziek wordt gebruikt: uitvoeringen van klassieke muziek zijn overwegend akoestisch.

De term werd populair toen het MTV-programma MTV Unplugged op televisie verscheen. Grote rockartiesten en -groepen als Bryan Adams en Aerosmith vertoonden hun kunsten opeens zonder geluidsversterking. Dit creëerde een onverwacht intieme sfeer op het podium, wat als zeer verrassend werd ervaren. In veel gevallen kwam de kern van de liedjes in deze opzet beter tot zijn recht doordat er geen ontsnapping mogelijk was naar de hoge decibellen. Ontdaan van hun bombast bleken veel liedjes een grote dramatische uitwerking te hebben.

Een van de bekendste unplugged-afleveringen van MTV is die uit 1993 met de Amerikaanse band Nirvana geworden, doordat men ervan overtuigd was dat deze populaire vertolkers van de grunge niet in staat zouden zijn hun nummers akoestisch ten gehore te brengen.[bron?]

Zie ook[bewerken]