Akoestisch instrument

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Een akoestisch instrument is een muziekinstrument waarbij het geluid versterkt wordt met behulp van een (houten) klankkast, dit in tegenstelling tot elektrische versterking van muziek.

Een live-optreden van een band wordt akoestisch of "unplugged" (en) genoemd wanneer het optreden zonder hulp van elektrische versterking plaatsvindt. De toevoeging "akoestisch" is er typisch een die in de popmuziek wordt gebruikt, uitvoeringen van klassieke muziek zijn overwegend akoestisch.

De term werd populair toen het MTV-programma "MTV Unplugged" op televisie verscheen. Grote rock-acts als Bryan Adams en Aerosmith vertoonden hun kunsten ineens zonder hulp van versterking. Dit creëerde een onverwacht intieme sfeer op het podium dat als zeer verrassend werd ervaren. In veel gevallen kwam de kern van veel songs in deze setting beter tot zijn recht omdat er geen ontsnapping mogelijk was naar de grote decibellen. Ontdaan van hun bombast bleken veel songs een grote dramatische uitwerking te hebben.

Eén van de bekendste unplugged-afleveringen was die met Nirvana (wiens frontman Kurt Cobain niet lang daarna zelfmoord zou plegen) omdat men ervan overtuigd was dat deze populaire vertolkers van de grunge niet in staat zouden zijn hun nummers akoestisch ten gehore te brengen.[bron?]

Zie ook[bewerken]