Al Cohn

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Al Cohn
Al Cohn
Algemene informatie
Volledige naam Alvin Gilbert Cohn
Geboren New York, 24 november 1925
Geboorteplaats New YorkBewerken op Wikidata
Overleden Stroudsburg, 15 februari 1988
Overlijdensplaats StroudsburgBewerken op Wikidata
Land Vlag van Verenigde Staten Verenigde Staten
Werk
Genre(s) jazz
Beroep muzikant, arrangeur
Instrument(en) saxofoon
(en) AllMusic-profiel
(en) Discogs-profiel
(en) MusicBrainz-profiel
Portaal  Portaalicoon   Muziek

Al Cohn, geboren als Alvin Gilbert Cohn (New York, 24 november 1925 - Stroudsburg, 15 februari 1988)[1][2][3], was een Amerikaanse jazzsaxofonist en arrangeur.

Biografie[bewerken | brontekst bewerken]

Cohn werkte al midden jaren 1940 met muzikanten als Joe Marsala, Georgie Auld, Boyd Raeburn, Alvino Rey en Buddy Rich. Hij werd bekend als een van The Four Brothers in Woody Hermans Second Herd[4] (1948/1949) naast Zoot Sims, Stan Getz en Serge Chaloff. Nadat hij in 1949 nog lid was van een band van Artie Shaw, werkte hij tijdens de jaren 1950 vooral als studiomuzikant en nam hij zijn eerste albums op als orkestleider. Sinds 1956 werkt hij in onregelmatige afstanden als co-leader van een kwintet met Zoot Sims. Cohn had al onder Woody Herman als arrangeur gewerkt en later arrangementen geschreven voor Broadway-producties als Raisin en Sophisticated Ladies. In zijn laatste jaren concentreerde hij zich op het spelen en opnemen.

Al Cohn nam met Jack Kerouac en Zoot Sims een album op, waarop de beide jazzmuzikanten improviseerden over blues-thema's, terwijl Kerouac Haikus voordroeg. Zijn zoon Joe Cohn werd bekend als gitarist, en kleindochter Shaye speelt cornet in de band Tuba Skinny[5] band.

Overlijden en erfenis[bewerken | brontekst bewerken]

Al Cohn overleed in februari 1988 op 62-jarige leeftijd. De erfenis van Al Cohn werd door de Al Cohn Memorial Jazz Collection verzorgd en is sinds 1988 in de Kemp Library aan de East Stroudsburg University in East Stroudsburg, Monroe County ondergebracht. De Al Cohn Memorial Jazz Collection publiceert drie keer per jaar het tijdschrift The Note.

Zijn kleindochter Shaye Cohn speelt cornet en bij gelegenheid piano in de New Orleans jazzband Tuba Skinny.

Discografie[bewerken | brontekst bewerken]