Alassane Ouattara

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Alassane Ouattara
Alassane Ouattara.jpg
President van Ivoorkust
Ambtstermijn 11 april 2011 - Heden
Premier Daniel Kablan Duncan
Voorganger Laurent Gbagbo
Geboren 1 januari 1942
Geboorteplaats Dimbokro, Frans-West-Afrika (nu Ivoorkust)
Politieke partij Rally van De Republikeinen (RDR)
Portaal  Portaalicoon   Politiek

Alassane Dramane Ouattara (Dimbokro 1 januari 1942) is een Ivoriaans politicus en de huidige president van Ivoorkust. Alassane is sinds 1999 voorzitter van zijn liberale partij RDR (Rassemblement des Républicains) die vooral veel steun geniet in het noorden van het land. Van november 1990 tot december 1993 was hij premier onder toenmalig president Félix Houphouët-Boigny. Naast politicus is hij ook een econoom en hij werkte in die hoedanigheid voor het Internationaal Monetair Fonds (IMF) en de Centrale Bank van West-Afrikaanse Staten (BCEAO).

Presidentsverkiezingen 2010[bewerken]

1rightarrow blue.svg Zie Ivoriaanse presidentsverkiezingen 2010 en Crisis in Ivoorkust 2010-2011 voor de hoofdartikelen over dit onderwerp.

In 2000 stelde Ouattara zich kandidaat voor het presidentschap, maar hij werd niet tot de verkiezingen toegelaten. Hij zou niet van 100 % Ivooriaanse afkomst zijn, een eis van de wet. Deze uitsluiting was een van de oorzaken van de burgeroorlog die in 2002 uitbrak tussen het islamitische noorden en het christelijke zuiden van Ivoorkust.

Zowel Ouattara als zijn tegenstander Laurent Gbagbo beweren sinds de presidentsverkiezingen van november 2010 de democratisch verkozen president te zijn. Internationale organisaties als de Verenigde Naties en de Afrikaanse Unie hebben zich in dit geschil aan de zijde van Ouattara geschaard. Gbagbo werd op 11 april 2011 gearresteerd en korte tijd later overgedragen aan het Internationaal Strafhof te Den Haag.

Niet alleen de troepen van Gbagbo maar ook die van Ouattara werden tijdens de burgeroorlog beschuldigd van wreedheden. Dat hield niet op na de nederlaag van Gbagbo. Rondtrekkende aanhangers van de ex-president maar ook het regeringsleger van Ouattara blijven de mensenrechten op grove wijze schenden. Amnesty International beschuldigde in februari 2013 de strijdkrachten van buitengerechtelijke executies, moorden en arrestaties op politieke gronden.