Alberdink Thijm

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
(Doorverwezen vanaf Alberdinck Thijm)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Alberdink Thijm is een typetje uit het kinderprogramma Het Klokhuis, waarin hij zogenaamd een kookrubriek heeft. Het typetje wordt gespeeld door Gijs de Lange. Of zijn achternaam Alberdink Thijm luidt, of alleen Thijm met Alberdink als voornaam, is onduidelijk.

Alberdink Thijm is kok van beroep. In vroegere sketches had hij een herkenningsmelodietje 'Dat is het geheim van de kok Alberdink Thijm', gezongen door Edwin Rutten, met bijbehorend logo waaruit tevens de juiste spelling van zijn naam blijkt.[1] In latere sketches wordt zijn naam zelden genoemd, waardoor hij eigenlijk vooral bekendstaat als "de vieze kok". Hij werkt blijkbaar in een restaurant, maar ziet er allerminst schoon en netjes uit, wat versterkt wordt door zijn plat Rotterdamse manier van praten. Door het tonen van de walgelijkste of absurdste recepten sluit hij aan op de onderwerpen van de afleveringen van het programma.[2]

Enkele bekende sketches zijn degene waarin Alberdink Thijm:

  • zijn tranen en snot in de haaienvinnensoep gebruikt,
  • Dracula wegjaagt met het gerecht "Blote billetjes in het gras",
  • een recept geeft voor het koken van Loeki de Leeuw om van diens flauwe filmpjes af te zijn,
  • laat zien dat er ook kazen van de melk van andere zoogdieren gemaakt kan worden (zoals zebra's, leeuwen en kangoeroes).

Zie ook[bewerken | brontekst bewerken]