Alberik van Trois-Fontaines

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Alberik van Trois-Fontaines
Hoofdambt monnik
Religie Rooms-Katholiek
Plaats prinsbisdom Luik
Orde Cisterciënzers
Echte naam Aubri de Trois-Fontaines
Geboortedatum 13e eeuw
Geboorteplaats Abdij van Trois-Fontaines, bisdom Châlons
Sterfdatum na 1252
Spiritueel ambt
Ander ambt kroniekschrijver
Discipline
Bekend van Chronica Alberici Monachi Trium Fontium
Portaal  Portaalicoon   Religie

Alberik van Trois-Fontaines (Frans: Aubri de Trois-Fontaines; Latijn: Albericus Trium Fontium) (gestorven na 1252) was een cisterciënzermonnik en kroniekschrijver die in het Latijn schreef uit de 13e eeuw.

Levensloop[bewerken | brontekst bewerken]

Alberik, waarschijnlijk geboren in het prinsbisdom Luik, was monnik in de abdij van Trois-Fontaines gelegen in het bisdom Châlons.

In 1232 begon hij met het schrijven van zijn kroniek met als titel: Chronica Alberici Monachi Trium Fontium die de gebeurtenissen in de wereld beschreef vanaf de Schepping tot in het jaar 1241. Voor de gebeurtenissen die plaatsvonden voor de 13e eeuw gebruikte Alberik als bron de boeken 45 tot en met 49 van de Chronicon van Helinandus van Froidmont. De gebeurtenissen die nadien plaatsvonden, werden door Alberik in detail beschreven. Zo beschreef hij onder meer de Kinderkruistocht en het leven van keizer Hendrik VI van het Heilige Roomse Rijk.

Literatuur[bewerken | brontekst bewerken]

  • (de) K. REINDEL, Petrus Damiani bei Helinand von Froidmont und Alberich von Troisfontaines, Deutsches Archiv für Erforschung des Mittelalters 53,1, 1997, pp. 205–224.
  • (fr) SCHMIDT-CHAZAN, Aubri de Trois-Fontaines, un historien entre la France et l'Empire, Annales de l'Est, deel 36, 1984, pp. 163–192