Albrecht Wilhelm Roth

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Albrecht Wilhelm Roth
monument ter ere van o.a. Albrecht Wilhelm Roth
Geboren 6 januari 1757
Overleden 16 oktober 1834
Geboorteland Duitsland
Standaardafkorting Roth
Toelichting
De bovenaangeduide standaardaanduiding, conform de database bij IPNI, kan gebruikt worden om Albrecht Wilhelm Roth aan te duiden bij het citeren van een botanische naam. In de Index Kewensis is een lijst te vinden van door deze persoon (mede) gepubliceerde namen.
Portaal  Portaalicoon   Biologie

Albrecht Wilhelm Roth (6 januari 175716 oktober 1834) was een arts en botanicus en woonde in het Duitse Dötlingen.

Hij studeerde geneeskunde aan de universiteiten van Halle en Erlangen, waar hij zijn doctoraat in 1778 behaalde. Na zijn afstuderen oefende hij de geneeskunde uit in Dötlingen en verhuisde kort daarna naar Bremen-Vegesack.

Roth is bekend om zijn invloedrijke wetenschappelijke publicaties, met name op het gebied van de plantkunde. Zijn botanisch onderzoek en geschriften kwamen onder de aandacht van Johann Wolfgang von Goethe, die Roth voordroeg voor een positie bij het botanische instituut aan de universiteit van Jena. Twee van zijn beter bekende werken waren Tentamen florae germanica (een verhandeling over Duitse flora) en Novae plantarum species praesertim Indiae orientali (een boek over de Indische flora). Het laatste werk is grotendeels gebaseerd op botanische monsters verzameld door de Moravische zendeling Benjamin Heyne (1770-1819).

Het botanische geslacht Rothia uit de onderfamilie Faboideae is naar hem vernoemd.